Istorie, întrebare adresată de joragraf, 9 ani în urmă

constituirea statului moldovei si romaneasca?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de karoleva
14
Constituirea statelor medievale româneşti a decurs în câteva etape: unificarea teritorială, formarea structurilor sociale, a instituţiilor centrale statale de guvernare şi obţinerea independenţei, recunoscută de ţările vecine.


joragraf: in ce secol?
karoleva: (secolele VIII-IX)
joragraf: asta la ce
joragraf: la romineasca
karoleva: da
joragraf: da la moldova?
Răspuns de eucory
4
Constituirea Tarii Moldovei- La est de Carpati scrieri bizantine si rusesti atesta existenta unor formatiuni politice romanesti, care purtau numele de tari: tara Blahovenilor, Simpetiului, Berlandicilor. Marea invazie mongola de la  1241 a fost de natura sa slabeasca forta si coeziunea acestor autonomii, fara sa le distruga. Actiunile militare a regelui Ludovic cel Mare cu sprijinul unor voievozi romani din Maramures, s-au soldat cu formarea unor marci, cu caracter militar, avand capitala la Baica, sub conducerea lui Deagos din Beden, traditia istorica a consemnat faptul ca fiinf primul descalecat in Moldova.Aceasta structura politica era subordonata regelui maghiar, lucru ce nu a multumit populatia autohtona, care i-a acordat sprijinul lui Bohdan de Cuhea, care i-a alungat pe urmasii lui Dragos si nu a recunoscut autoritatea regelui Ludovic I de Anjou. Actiunile realizate de Bogdan de Cuhea i-a dat nastere Tarii Moldovei, de sine statatoare, care s-a organizat si extins sub urmasii sai: Latcu, Petru I Musat, Roman I, Stefan I, Alexandru cel Bun.
FORMAREA TARII ROMANESTI- Odata cu sec.al XIII-lea cand ultimul val migrator,tatarii, au trecut pe viitorul stat Tara Romaneasca incepe procesul de consolidare a obstei satesti, fapt ce va duce la dezvoltarea economica, crestere demografica, dezvoltare politica(prin aparitia voievodatelor si cnezatelor). Stirile care au ajuns la noi despre aceste structuri prestatale sunt limitate, cel mai important izvor constituindu-l Diploma cavalerilor Ioaniti, data de regele Bela al IV-lea, in 1247. Din punct de vedere politic, diploma amintste pe majores terrae si 5 formatiuni politice care evoluau spre stabilitate: Tara Severinului, cnezatele lui Ioan si Farcas si voievodatele lui Litovoi si Seneslau. Pe acest fond, incepe formarea Tarii Romanesti, sub initiativa voievodului Litovoi. Potrivit traditiei , pe la 1291, Negru Voda, voievodul Fagarasului, v-a trece muntii nemultmit de stapanirea maghara, stabilindu-si scaunul la Campulung. Descalecatul a fost urmat de intemeierea realizata de Basarab I, la Posada in 9-12 noiembrie 1330, impotriva regeli ungur Carol Robert de Anjou, lucru ce a insemnat independenta Tarii Romanesti fata de Ungaria. Urmasii sai vor trece la consolidarea institutiilor statului:domnia,sfatul domnesc, biserica, cu care vor respinge ultima incerccare a regatului maghiar de a cucerii tara.

Alte întrebări interesante