Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Construieste enunturi proprii cu aceste expresii:A se alinta cum s-alinta cioara-n lant,a fi piatra de moara in casa,a fi busuioc de pus la icoane,a fi vai s-amar de pielea cuiva?AJUTATI-MA VA EOG FRUMOS!!!Mie acum imi trebuie foarte mult!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
30

Salut!

✰✰✰✰✰

Construieşte enunţuri proprii cu aceste expresii: "a se alinta cum s-alintă cioara-n laţ", "a fi piatră de moară în casă", "a fi busuioc de pus pe icoane", "a fi vai ş-amar de pielea cuiva".

✰✰✰✰✰

Aceste expresii sunt extrase din cunoscuta poveste "Fata babei şi fata moşneagului", scrisă de Ion Creangă.

1. "a se alinta cum s-alintă cioara-n laţ" - a face nazuri, mofturi , a emite pretenţii

Deşi era noaptea târziu şi oaspeţii plecară de mult, fetiţa se alinta cum s-alintă cioara-n laţ să mai rămână la petrecere cu prietena ei, fiica gazdei.

2. "a fi piatră de moară în casă" - a fi o persoană leneşă, care nu aduce niciun folos, considerată ca o povară în casa părintească

Bărbatul ajunsese la bătrâneţe fără să fi mişcat un deget pentru familie, prieteni şi chiar pentru sine, de aceea nevasta se plângea des că era piatră de moară în casă pe bună dreptate.

3. "a fi busuioc de pus pe icoane" - a aduce bogăţie sufletească şi pace celor din jur (se ştie că busuiocul este folosit în biserică pentru a se obţine apă sfinţită, aghiazmă)

Învăţătorul se apleca asupra fiecărui elev pentru a-i explica lecţia, zâmbind cald, cu voce blândă; era busuioc de pus pe icoane, nicicând nu se enerva.

4. "a fi vai ş-amar de pielea cuiva" - a intra în bucluc

Dacă află mama că ai lipsit de la şcoală ca să nu dai test, e vai ş-amar de pielea ta!

Alte întrebări interesante