Matematică, întrebare adresată de philips9, 9 ani în urmă

CONSTRUITI UN SEGMENT [AB] . A) CONSTRUITI MEDIATOAREA SEGMENTULUIOLOSIND RIGLA NEGRADATA SI COMPASU


philips9: DA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stassahul
113
E destul de simplu, pui compasul pe A si cu creionul faci un cerc, analogic pentru B, pui compasul pe B si faci un cerc.

Cele 2 cercuri se vor intersecta in 2 puncte. Daca vei pune rigla si vei trasa cu creionul o dreapta care va intersecta cele 2 puncte, aceea dreapta va fi mediatoarea segmentului!

philips9: MERSI
Răspuns de albatran
88
se deseneaz asegmentul
 cu varful in unuldin capete se ia in compas o marime mai maredecat jumatatea segmentului (o sa ma intrebi unde e jumatatea segmentului, daca rigla e ne gradata; ochiometric; sau mai simplu cat segmentul sau mai maredecat acesta)
SE traseaza un arcde cerc avand centrul in A, atat deasupta cat sidedesubtul segmenului
 a[poi mentinada ACEEASI distanta intre varfurile compasului se muta varful se care infige in capatul B al segmentului si se traseaza alte 2 arce de cerc (sau eventual acelasi cerc neintrerupt de sus pan jos.Spun arcde cerc si nu cerc, pt a nu incarca desenul.
Pe noi ne intereseaza cele 2 punctede intersectie ale cercurilor deci [practic doar portiunea de deasupra si cea de dedesubtul segmentului  ale cercururilor
 cele 2 puncte obtinute apartin mediatoareisegmentului, ptca se afla la distante egale (raza ) de capetele segmentului
 cum 2 puncte distincte determina o dreapta si numai una, unind punctele obtinem EXACT MEDIATOAREA segmentului.
Adica UNIM punctele si prelungim, pt ca trebuiesa sugeram o dreapta, care este infinita.

Extra
Nu este obligatoriu (e doar mai comod) ca cele 2 arce de cerc de deasupa (egale intre ele) sa fie egale si cu cele 2 de dedesubt (egale intre ele).
Se pot trasa cele 2 arce de deasupra cu  o raza (deschidere de compas) iar cele 2 arce de dedesubt cu alta raza (dar si aici egale intre ele). Important este ca fiecare pereche de arce sa fie mai mare decat jumatatea segmentului.
De fapt ,nu e nici o tragedie daca sunt mai mici.Cercurile nu se vor intersecta si atunci vei mari raza pana se vor intersecta (mentinand-o aceeasi cand te muti de pe un capat pe altul al segmentului, ASTA e ESENTIAL!!!)
Ai doua desene alaturate , cate unul pt fiecare caz, cu raza de sus egala cu cea de  jos, sau nu.




Anexe:
Alte întrebări interesante