Contra Argumente teoriei imigrationiste,
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Precursorii acestei teorii Sulzer, Macai, Endel şi Engel, au elaborat concepte conform cărora poporul şi limba română s-ar fi format la sud de Dunăre, iar spaţiul nord-dunărean ar fi devenit o“terra deserta”,un teritoriu rămas nelocuit,numai bun să fie ocupat de triburile barbare maghiare venite din Asia .
Argumente:
-dacii au fost total masacrați în cele două războaie daco-romane.
-românii s-au format la sud de Dunăre şi apoi au migrat spre nord, dovadă fiind după parerea lui asemănările câtorva cuvinte din limbile română şi albaneză.
-Dacia a fost părăsită în totalitate de romani, aceasta rămânând pustie.
-o pretinsă lipsă a izvoarelor istorice timpurii, care să furnizeze informaţii despre români.
-imposibilitatea romanizării Daciei în numai 165 de ani.
Răspuns:
Explicație:
Argumentele pe care le-au formulat sustinatorii teoriei imigrationiste pot fi combatute cu urmatoarele contraargumente:
1. Afirmatie: dacii au fost exterminati de romanii.
Argument: Acesta afirmatie se bazeaza pe un fragment din opera istoricului Eutropius care spunea ca in urma razboaielor dintre daci si romani "Dacia a fost secatuita de barbati".
Contraargument: afirmatia lui Eutropius face referire la decimarea armatei lui Decebal, nicidecum la uciderea in masa a intregului popor. Dealtfel, niciun alt izvor antic nu face referire la un astfel de eveniment sangeros care, cu siguranta, nu ar fi trecut neobservat de istoricii acelor vremuri.
2. Afirmatie: Dacia nu ar fi putut fi romanizata in doar 165 ani
Argument: Grecii care au fost ocupati de romani un timp mai indelungat decat dacii, nu au putut fi romanizati
Contraargument: Grecii au fost fauritorii primei mari civilizatii europene si au constituit un model si o sursa de inspiratie pt romani. Superioritatea civilizatiei grecesti fata de cea a romanilor a facut imposibila romanizarea populatiei din S Pen. Balcanice. In schimb dacii au preluat elementele superioare ale civilizatiei romane in raport cu propria lor civilizatie.
3. Afirmatie: la retragerea aureliana s-au retras la sud de Dunare armata, administratia si intreaga populatie, fosta Dacie ramanand un teritoriu pustiu
Argument: timp de cateva secole, zona nord-dunareana a iesit din atentia scriitorilor si istoricilor acelor vremuri.
Contraargument: chiar daca nu avem dovada unor mentiuni ale populatiei de la nord de Dunare in lucrari scrise, totusi au fost identificate numeroase marturii arheologice care atesta continuitatea de locuire a populatiei la nordul Dunarii, cele mai importante fiind ruinele unor basilici si dovezile martirizarii unor misionari crestini din secolele care au urmat retragerii aureliene (ex Sava Gotul, Martirii de la Niculitel)
4. Afirmatie: romanii s-au format ca popor la sudul Dunarii si au migrat la nord dupa ce ungurii ocupasera deja Transilvania.
Argument: asemanarile dintre dialectul daco-roman vorbit la nord de Dunare si dialectele sud -dunarene: aroman, istro-roman, megleno-roman, precum si faptul ca exista cateva cuvinte comune in lb romana si albaneza.
Contraargument: chiar un istoric al cancelariei Ungariei, Anonymus, descriind momentele sosirii ungurilor in Pannonia si ale extinderii autoritatii regatului lor dincolo de Carpati in "terra Ultrasilvana"(tara de dincolo de paduri=transilvania), aminteste de voievozii locali care s-au opus expansiunii maghiare: romanul Gelu, Glad si Menumorut.