Limba română, întrebare adresată de saviucanamaria776, 8 ani în urmă

conturati in 6 8 randuri viziunea lui Mihai Eminescu despre iubire asa cum reiese din poezia ,, sara pe deal " .​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de glaube23
0

Răspuns:

Tema poeziei

Tema poeziei o constituie aspirația poetului pentru o dragoste ideală, o poveste de dragoste ce se imaginează într-un cadru natural rustic. Ideea poetică ilustrează intensitatea iubirii, dorinţa celor doi îndrăgostiţi de a fi fericiţi prin trăirea deplină a sentimentului, fapt ce înalță dragostea la valori cosmice, universale, prin puternice şi profunde accente filozofice.

Semnificatia titlului

Titlul poeziei este specific pastelului şi precizează timpul “sară” şi locul “pe deal”, care constituie cadrul natural în care urmează să se manifeste iubirea.

Sara pe deal este construită pe mai multe planuri, uman/natural, terestru/celest, vizual/auditiv. Poezia oferă o perspectivă circulară asupra spațiului descris.

Dragostea da poetului o sensibilitate sporita pentru lucrurile din jurul sau. Tematic, Sara pe deal este poemul dorului de dragoste, al visului pur. E visul tanarului abia iesit din adolescenta care aspira spre ideal. Manat de dor, de o pornire adânca venita din sine, el își imaginează – incinta experienței – poveste iubirii, pe care o trăiește ca pe o dorința aprinsa si statornica.

Compozițional poezia este o idila cu puternice note de pastel, prin care se realizează un deplin echilibru intre planul erotic si planul naturii. Organizarea ei compozițională urmareste sa sugereze raportul de consoana dintre cele doua realități, prin încadrarea stării de suflet în starea naturii. Pentru aceasta, poetul insista mai întâi asupra planului descriptiv, apoi in ultimele doua strofe, pune accentul pe spectacolul erotic, refăcând un fragment din ceremonialul cunoscut al perechii eminesciene.

Alte întrebări interesante