Copacii au povești foarte interesante. Caută pe internet sau în reviste științifice informații despre
arbori sacri din întreaga lume.
URGENT! DAU COROANA!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Cativa din arborii sacri ai Estoniei, cei care au supravietuit furiei crestine ce a calcat la pamant sub senila-i secularizanta, la inceputul secolului al XIII-lea, o multime de marturii ale vechilor credinte ce apartineau acestui popor.
Stejarul certurilor din Harjumaa, nordul Estoniei. Se numeste astfel datorita puterii sale de a aduce impacarea in cadrul tinerelor familii. Perechea aflata in dificultate trebuia sa stea in marea scorbura a stejarului pentru intreaga noapte. Si cum in aceasta deschizatura se putea sta doar in picioare, se spune ca a doua zi orisice tensiune era devenita amintire.
Unul dintre cei mai vechi arbori din Estonia. Cu o varsta de peste 680 de ani, Tamme Lauri (in traducere Stejarul lui Lauri) masoara 8 metri si 21 centimetri in diametru. Numele sau provine de la un Zeul al focului, Laurits sau Laur, ce locuia in interiorul sau.
Stejarul Kai traieste in Pärnumaa, vestul Estoniei. Legenda povesteste despre trei femei Riinu, Kai si Mai, ce calatoreau de-a lungul tarii. Toate trei s-au transformat in copaci, unul dintre acestia fiind chiar stejarul pe care il puteti (o puteti) vedea in imaginea de mai sus.
Ulmul lui Kelch. Acest ulm se afla la Tallinn, capitala Estoniei, chiar langa biserica Sf. Nicolae. Conform documentelor, acest copac a fost plantat in anul 1680. La inceputul secolului trecut era considerat ca fiind cel mai batran copac din Tallinn. Isi trage numele de la Christian Kelch (1657-1710), cunoscut cleric si cronicar care, conform legendei, este ingropat sub dansul. Conform registrelor bisericii, Kelch, spre sfarsitul vietii, a slujit aici ca pastor.
Pinul cu cruci din Valgamaa, sudul Estoniei. Probabil unul dintre cei mai “tineri” dintre arborii sacri, acest pin are trunchiul acoperit cu cruci. A incastra cruci pe scoarta unui arbore este o practica straveche in Estonia (si nu numai), inca in uz, mai ales in partea de sud a tarii. Cand o procesiune funerara ducea pe cel adormit la cimitir, se facea o cruce pe arbore pentru a impiedica intoarcerea sufletului in sat.
Stejarul razboiului din Pühajärve. Cu o varsta de peste 380 de ani, acest arbore creste in regiunea Valgamaa, langa minunatul lac Pühajärv (in traducere Lacul sfant). Numele sau vine de la o rascoala taraneasca din toamna anului 1841, cand rebelii au reusit o mica victorie in vecinatatea acestui stejar. Chiar daca miscarea a fost innabusita, aceasta biruinta a ramas in memoria populara pana astazi.
Sper ca ti-am fost de ajutor! ✌
Sper ca team ajutat! Imi dai coroana