copiaza cuvintele de mai jos in caiet si grupeaza-le in doua categorii:cuvinte care la final au vocala '' i ''si cuvintele care la final au i ''soptit .Adi,aspri ,astri,bucatari,codri,gaini,ingeri,monstri,ministri,negustori,profesori,serpi.
Răspunsuri la întrebare
Salut!
a. i vocalic - cuvinte care la final au vocala i:
- A-di. [ A d i ]
- as-pri [ a s p r i ]
- aș-tri [ a ș t r i ]
- co-dri [ c o d r i ]
- mon-ștri [ m o n ș t r i ]
- mi-niș-tri [ m i n i ș t r i ]
b. i șoptit, (i asilabic) - cuvinte care la final au i șoptit, nesilabic:
- bu-că-tari [b u c ă t a rʲ ]
- gă-ini [ g ă i nʲ ]
- în-geri [ î n ǧ e rʲ ]
- ne-gus-tori [ n e g u s t o rʲ ]
- pro-fe-sori [ p r o f e s o rʲ ]
- șerpi [ ș e r pʲ ]
___________
Puțină teorie:
a. "i" poate fi: vocală, semivocală, i șoptit sau fără valoare fonetică sau doar literă ajutătoare (în grupurile de litere- ci,chi,gi,ghi - când în silaba grupului există o alta vocală).
b.) Pentru a afla pronunțarea lui, ori învățați condițiile, de ex.: "i" este vocală la sfârșit de cuvânt când este accentuat șamd, semivocală cand se află în diftongi șamd sau mai simplu în acest mod:
- În primul rând, pentru a stabili vocala, semivocala, i-ul scurt sau pe cel fără valoare fonetică), trebuie să aflăm vocala silabei și pentru aceasta despărțim cuvântul în silabe.
Sunetul pe care îl putem prelungi este vocală:
ieeeeee-puuuu-reeee , deci i este semivocală;
iiii-briiiic (ibric) - aici, i vocală ;
**** Într-o silabă exista DOAR O VOCALĂ.
Procedănd astfel nu trebuie să învățați pe de rost ordinea: "e inainte de i este ..."
c.) *Acest fenomen, " i " asilabic, postconsonatic, apare în cazul l:
1.) pluralului unor substantive: lupi = [ l u pʲ ] , pomi = [ p o mʲ ], pești = [p e ș tʲ] ș.a. * excepție: când este precedat de consoanele " l " sau " r " ca al doilea element al unui grup consonantic în pluralul nearticulat al unor subst.: mon-ștri (aici "i" chiar dacă urmează după o consoană nu reprezintă palatalizarea ei ...monș-triiiii, aici i-ul este silabic - vocala silabei.
2.) i-ul este asilabic, palatalizat și în cazul verbelor pers. a II - a, singular : vezi = [ v e zʲ ], 4 litere, 3 sunete ș a.