Limba română, întrebare adresată de Ingaoi, 9 ani în urmă

COROANA! Vă rog ajutați-mă !
Demonstreaza ca textul Povestea furnicii de Ion Druta este o inventie, o plasmuire.

De abia când au început să cadă primii stropi de ploaie, furnica s-a oprit locului lângă o coajă de răsărita. Era coaja de care avea nevoie şi pentru care alergase patru zile, făcând atâta amar de drum. Furnica a ocolit-o de câteva ori, apoi s-a suit în covăţica ei, cercetând-o ca nu cumva să fie crăpată. Era tărcăticâ, întreagă, curată— o coajă bună, cu alte cuvinte. Şi-a aruncat-o în spate şi a pornit drumul înapoi.
În sfârşit, aduce şi ea ceva la furnicar. Au să se adune toate furnicile şi au s-o laude — au s-o laude pentru că a găsit-o, pentru că a adus-o... Pe urmă au să şi-o aşeze — ştiu ele unde trebuie aşezată o minune de coajă ca asta...
Ploaia se îndesea — din vreme în vreme nimerea câte un strop în coaja de răsărită, de-i frângea furnicii tot trupul şi-i vâra picioruşele pe jumătate în pământ. Apoi stropii se tot îndeseau, mânându-o la fuguţa, şi ea alerga întruna, căci mai avea mult până la furnicar — avea de mers toată noaptea, şi bine ar fi fost de-ar fi putut ajunge a doua zi pe la zori.
Acum pe sub fiecare bulgăraş se zărea câte o fârâ miturâ de pământ uscat— arată-mi o furnică pe lume care în locul ei nu s-ar fi vârât sub un bulgăr să aştepte până a trece ploaia... Ea însă nu putea face lucrul acesta —după trei zile de alergătură, a găsit o coajă şi trebuia s-o aducă repede.
Trecând pe lângă furnicarul care îşi cărase din vreme grăunţele înăuntru, a zărit câteva găurele lăsate neastupate pentru cei care mai întârziaseră pe undeva. Poate s-ar fi găsit şi pentru dânsa vreun locuşor, dar îi era oarecum să intre — cum să te vâri tu udă, cu coaja în spate, la nişte furnici necunoscute?...
Ploaia răzmuiase coaja de răsărită, că nu era nici un chip s-o ţii în lăbuţe — aluneca la fiecare pas. Şi nu era mare greutate s-o ridici iar de jos, numai că, ridicând-o, se lipea de coajă câte-o fărâmă de pământ şi se făcea grea, de parcă ducea o fasole în spate. Avea însă mare nevoie de dânsa — o căutase patru zile, şi furnica o ducea cuminte, abia mai zărind drumul de oboseală.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CrisM05
46
Autorul creeaza un univers imaginar cu scopul de a stimula fantezia cititorului. Porneste de la un element real -existenta furnicii- si, cu ajutorul imaginatiei,creeaza o lume virtuala.
Realitatea este transfigurata artistic prin limbajului expresiv. Limbajul expresiv este obtinut cu ajutorul figurilor de stil si imaginilor artistice. Astfel, autorul foloseste personificarea: furnica alegase 4 zile, furnicile o vor lauda. Aceste personificari creeaza imagini artistice vizuale si evidentiza determinarea, vointa si harnicia furnicii. Figurile de stil dau unicitate textului si creeaza imagini artistice care contureaza portretul furnicii.
Alte întrebări interesante