Limba română, întrebare adresată de Ade1811, 8 ani în urmă

Coroana! Va rog mult de tot sa ma ajutati!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
1

"În nopțile reci de toamnă văzduhul parcă freamătă. O lume ciudată pare că prinde ființă sub stele; noiane de frunze desprinse pare că sunt purtate de vânturi; umbre se strecoară rătăcite; țipăte răsar și se sting; chemări de călăuzire umplu largul cuprinsului. Sunt păsările călătoare. Și cu ele parcă iau ceva din sufletul nostru, în ochii lor parcă fură soarele, pe aripile lor parcă duc primăvara.

(...)o iau mai înainte, o pereche rămâne în zbor mai potolit, în urmă. , cu cel din urmă fior al vieții, se rotește în două cercuri, se înalță drept, ca o săgeată în văzduh, spre raza de soare, apoi cade rostogolindu-se în undele râului, care o fură și o poartă mai departe."  

Nedespărțite - Emil Gârleanu  

călăuzire - conversiune: devenit substantiv din infinitivul lung al verbului "a călăuzi". 

călătoare - derivare: cale + sufixul "-toare"  

primăvara (în textul dat este substantiv) - împrumut lexical, dar analizabil în limba româna: compunere prin contopire a două cuvinte întregi - primă (numeral) + vara (substantiv).

 * dacă în text "primăvara" avea sens de timp: Primavara înfloresc pomii. (când înfloresc?- primavara), atunci substantivul primăvara, prin conversiune își schimba valoarea morfologică în adverb.) Iata si un exemplu clar de substantiv: Primavara este fantastică.(cine este fantastică?)  

potolit - conversiune - devenit adjectiv din participiul verbului " a potoli", se acordă în gen, nr. și caz cu substantivul determinat - zbor (n., sg., Ac.)

Alte întrebări interesante