Limba română, întrebare adresată de Helena2000, 9 ani în urmă

cqracterizarea marei de ioan slavici

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4
Mara este un personaj principal complex si reprezentativ pentru conceptia artistica a lui Slavici., acesta conturand un personaj realist, de o vigoare surprinzatoare, care realizeaza ca singura cale de a reusi in viata este puterea banului.

Naratorul o caracterizeaza direct, inca de la inceput pe Mara, care, desi ramasese vaduva cu doi copii, era inca " tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc". Barbatul sau fusese "mai mult carpaci decat cizmar" petrecandu-si viata mai mult la crasma, lasandu-le copiilor o livada si casa, care era a Marei, data ca zestre cand se maritase. Prin caracterizarea directa facuta de narator reiese si portretul fizic, ale carui trasaturi detaliate le sugereaza pe cele morale. Mara ," Muiere mare, spatoasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant", sta toata ziua, neobosita si energica, la tejgheaua plina de poame, de turta dulce, de peste, in timp ce copii ei umbla nestingheriti printre oameni.

Trasaturile morale reies in mod indirect, din faptele, vorbele si gandurile eroinei. Mara isi castiga existenta cu negustoria, ca o adevarata femeie de afaceri, avand un singur scop si anume acela de a strange bani. Femeie apriga, cu un puternic simt al demnitatii umane, se hotaraste sa scape de saracie si sa le creeze celor doi copii ai sai o situatie materiala si sociala cat mai buna. Mama iubitoare,personajul principal vrea sa-si faca fata preoteasa, iar baiatul maistru-cojocar, fiind foarte mandra de ei chiar daca acestia sunt prezentati de narator "zdrenturosi si desculti" dar in acelasi timp " sanatosi si rumeni, voinici si plini de viata, destepti si frumosi. Chiar Mara afirma cu satisfactie " Tot n-are nimeni copii ca mine"
Indrazneata si autoritara, Mara are putere si dragoste de munca, precum si o inteligenta aparte, izvorate din experienta ei de viata si de aceea nu cheltuieste cu usurinta pentru copiii ei, desi ii iubeste enorm. Nu este lacoma, in pofida faptului ca este zgarcita, setea de bani nedezumanizand-o, fiind mereu motivata si animata in actiunile ei de dragoste materna. Eroina, alcatuita din lumini si umbre, nu se indura totusi sa cheltuiasca bani pentru copiii ei, astfel Persida ajunge la manastire cu bani putini, iar lui Trica ii refuza sa-i rascumpere serviciul miltar ca sa-l scape de armata.
Alte întrebări interesante