Limba română, întrebare adresată de cristeageanina84, 8 ani în urmă

Crăciunul în Italia

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de noatarcea
2

Răspuns:

Tradiția spune acum că pomii de Crăciun sunt împodobiți pe 8 decembrie și desfăcuți pe 6 ianuarie în fiecare an.

O altă parte importantă a Crăciunului italian este ieslea. Scena Nașterii Domnului, așa cum o știm astăzi, se spune că este lucrarea Sfântului Francisc de Assisi. În noaptea de Ajun a Crăciunului din 1223, în Greccio, în Umbria, a realizat prima scenă a nașterii din istorie, reprezentând nașterea lui Isus în leagănul său din Betleem.

Din acel moment, mulți artiști au create figurine din lemn sau din lut în acest scop. Primii au fost toscanii, dar în scurt timp s-au răspândit și în regatul vechi din Napoli. În prezent, maeștrii reprezentării Scenei Nașterii Domnului sunt napolitanii, iar simbolul acestei tradiții napolitane sunt magazinele din Via San Gregorio Armeno.

Dar cadourile? Moș Crăciun, Santa Lucia sau Iisus, cine aduce darurile?

Evident că în zilele noastre este Moș Crăciun cel care aduce cadouri, deși în unele zone din nordul Italiei, cum ar fi Brescia, Bergamo și Verona, tradiția Santa Lucia continuă să fie sfânta care aduce darurile copiilor de Crăciun. La un moment dat, într-o epocă mai puțin consumatoare, însuși Isus Hristos aducea, în mod traditional, cadouri tuturor copiilor.

Aici, Italia se împarte între cei care acordă o importanță mai mare cinei Vigilia, o masă de seară pe 24 decembrie și cei care preferă prânzul în ziua de Crăciun.

Mâncărurile tipice de Crăciun ale diferitelor regiuni italiene sunt multe și variate, însă merită menționată în special mămăliga cu cod și lesso cu sosuri în Veneto; agnolotti fiert, condimentat cu sosuri în Piemont; carbonade (carne de vită gătită în vin roșu) în Valle d'Aosta; canederli și icre în Trentino; tortellini și passatelli din Emilia-Romagna; ficat și friptură de bibilică sau capon umplut în Toscana; spaghete cu scoici, supă de capon (cocoș castrat) sau capon umplut în Campania; colurgiones (ravioli umplute) și malloreddus (gnocchetti) în Sardinia și paste cu sarde în Sicilia.

Alte întrebări interesante