Geografie, întrebare adresată de danasorin29, 8 ani în urmă

Creați un text cu -primul meu zbor (va rog frumosss

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
8

Răspuns:

Desi am zburat de cateva zeci de ori si am prins si goluri de aer cand , la maturitate, m-am/ne-am  gandit chiar si la  "mile h!ght", nu o sa il uit niciodata primul meu zbor care a fost..vedeti mai jos.

Explicație:

Eram copil de proximativ 10 ani in anii tarzii' 60 ai secolului trecut.Copiii au sistemul echilibrului nedezvoltat complet , dar nu stiam.Aveam sa o aflu pe propria ureche interna.

Tatal meu care ma iubea ca  unic fiu venit catre batranete ce eram, ma ducea la aeroport, sa ma uit la avioane cum decolau sau aterizau si asteptai 2 ore sa vezi o cursa .Partea buna e ca atunci nu se auzise de terorism si puteai ajunge pana la gard sa te rezemi cu coatele pe el.Trebuie sa intelegeti ca in acele vremuri erau 1-2 curse pe zi internationale  .Majoritatea celor care ajungeau prin Republica Populara (sau deja Socialista nu imi amintesc exact ) Romana erau cu elice, Il 18,( cvadrimotor) ,  din tarile socialiste "fratesti".  Panam sau Al!tal!a erau rare rare.Marti si vineri venea compania Sabena  ( azi disparuta) cu Caravelle, bimotor cu reactie, lucru rar ca un Jaguar pe strada.Avem si macheta de jucarie a avionului si o invarteam prin aer si faceam ca avionul singur...ca tablete, net,  servere sau PS1,2,3,4 nu existau.

Asa ca tata  ma ducea la aeroport sa aud cum uruie motoarele si sa vad siluetele elegante, zvelte,  frumos vopsite ale avioanelor. Si cum se fac ele din mari,  mici si din mici,  mari.Eram FASCINAT.

'Ce vrei sa te faci cand vei fi mare"?? "Pilot de avioane sau mecanic de locomotiva" ziceam.

Odata pe an, ca si acum,  era Ziua Aviatei, cand puteai vedea si MIG-urile , cae atunci chiar  ca uruiau spectaculos, cand stateai pe iarba in f∪nd  si suceai gatul in sus sa te uiti la ele. Da, alea de au picat , la propriu si la figurat, cam jumate,  dupa Lovilutie.

In marea sa marinimie si cu "relaxarea" din socialism,  regimul (cred ca deja ceausist) a organizat ZBORURI de agrement cu  cosciugul zburator I l 14 ,(2 motoarecu elice) tinut pt ceva curse interne.Jumatate de ora.cam putin pt banii dati si bucuria asteptata, dar sa fie primit!

Pe atunci Baneasa era singurul aeroport al capitalei.

Cu ceva eforturi financiare tata mi-a facut o mare bucurie in preajma zilei mele si mi-a cumparat bilet.Initial de ABIA ASTEPTAM SA ZBOR.Nu stiu daca m-a suit cu mama sau nu, pt ca atunci cand a inceput sa uruie elicile  deja am simtit vibratiiile in stomac si am uitat de tot ce ma inconjura cam pana azi.Pe urma avionul nu s-a potolit; a inceput sa alerge pe pista, cu beton neasfaltat, ca azi,  pe urma s-a hâțânat in aer  si m-a apucat durerea de cap. Motorul forta, niturile sau suruburile vibrau sa sară din aripa,  zgomotul era insuportabil.Mama saraca, da, era langa mine  zice : "uita-te in jos sa vezi cum scad casele!" Atat mi-a fost .Cred ca deja am folosit punga, ( aah pt ASTA era punga!!) ca in filmul cu Mr Bean.  Mama cica , lasa ca acum ai vom@t, ti-a trecut.Aiurea.Avionul a facut un VIRAJ si aripa de langa geamul "meu"  ( baiat destept, precoce, ma asezasem langa de geam , SA VAD!!) s-a inclinat mult .Azi as zice cu 45 de grade, dar atunci am  zis la propriu " Aoleo mamaa, cadem!" ..haaacc, pfleosk, fleașc, mbleaaaah , cred ca in servetele mamei, ca punga era deja plina.

Cred ca pilotul zicea ceva de "Priviti sa vedeti in jos, ce frumos! la Snagov, Caldarusani,  Mogosoaia" dar vocea lui doar imi aducea o durere suplimentara in creieri si nu stiam cum ametesc mai putin.Cu ochii inchisi sau deschisi.

Durerea din cap a devenit apoi surda, stomacul se unise cu plamanii si de abia asteptam SA AJUNGEM JOS.

Probabil am ajuns ( cand pilotul ne multumea si zicea ca ne mai asteapta!!) si probabil am trait pana acum sa va povestesc.Probabil am mai si zburat de atunci si poate mi-au placut norisorii,  casutele, insulitele si vapoarele  (si muntii rasi de paduri ai Romaniei de azi, vazuti din aer) . Dar cred  e posibil ca o parte din mine sa fi ramas in acel moment din Lumea Paralela  cand am fost "in the wrong place, in the wrong time". Sau vorba ceea " ai grija ce te rogi, s-ar putea sa se indeplineasca!"


albatran: sorry "au inceput sa uruie elicile"
Alte întrebări interesante