Limba română, întrebare adresată de popaflorina335, 8 ani în urmă

ctativ 4. Transcrie două replici succesive rostite de cei doi copii. Corectati- şi evaluați-vă în perechi. 5. Ce temă aduce în discuție textut? 6. Crezi că este posibil jocul cu trenul şi gara cerute de copii? 7. Ce părere ai despre comportamentul copiilor? Motiveazà-ti ràspunsul 3. Care este atitudinea povestitorului fată de ceea ce povesteşte? . Grupați-vă în patru echipe. Fiecare echipă va avea in vedere, pornine de la textul ,,0 locomotivă şi o gară", elementele din cadrane. Sentimente, emotii şi träiri Cuvinte-cheie ale textului Concluzii, mesajul textului Iegătuira cu eXperienta proprie​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
21

O locomotivă și o gară

după Tudor Arghezi

Două replici succesive rostite de cei doi copii:

  • Imi dai și mie un covrig? întreabă îngrijorat băiatul.
  • Mă lași să conduc eu locomotiva? întreaba fetița.

Tema textului:

  • În text este vorba despre doi copii foarte creativi, care își propun să construiască un tren și o gară. Tema este cea a copilăriei, a imaginației impresionante și a jocului.

Posibilitatea jocului cu trenul și gara:

  • Dacă citim textul, ne putem da seama foarte ușor că ceea ce își doreau copii nu este posibil într-o formă reală. Băiatul își dorea o locomotivă adevărată, iar fetița o gară foarte, foarte mică, cu oameni și lucruri minuscule.

Comportamentul copiilor:

  • Putem observa că cei doi copii au comportamente diferite, în funcție de situație. Sunt fie jucăuși și foarte creativi, fie neliniștiți și agitați atunci când vine vorba de „realizarea” locomotivei și a gării. De asemenea, au un comportament inocent, fiind plini de înflăcărare și pasiune.  (Poți să cauți exemple din text pentru fiecare comportament amintit).

Atitudinea povestitorului

  • Observăm că autorul are o atitudine detașată și relaxată față de ceea ce povestește. Le oferă libertate de gândire copiilor, lădându-i  să fie creativi și să își lase imaginația să curgă. De asemenea, este îngăduitor față de dorințele lor.

florinaghiurau13: mssss
florinaghiurau13: mult
mario626: ms
Alte întrebări interesante