Fizică, întrebare adresată de sergika231293, 8 ani în urmă

Cu ce fel de cântar putem vinde mere pe luna?Explică


danboghiu66: Cel cu greutati, unde pe un taler pui merele, iar pe celalalt greutati etalon.
danboghiu66: Cel cu arc, unde agati punga, nu este bun, deoarece foloseste greutatea merelor, adica m×g. Iar pe luna g e mult mai mic decit pe pamint
sergika231293: multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de puiuflorindraga
2

Răspuns:Vezi explicatia!

Explicație:Daca luam in calcul ca pe Pamant,un corp care cantareste 1 kg.....iar pe Luna acelasi corp....va cantari 0,170 de g....inseamna ca trebuie sa folosim acelasi cantar de pe Pamant!Exista formule de calcul! Daca doresti poti folosi un cantar...."gravitational"!!!       O seara splendida!

Răspuns de legislatie
0

Daca ai clienti, cu orice fel de cantar...

Masa obiectelor nu se modifica nicaieri, este aceeasi, doar fortele gravitationale determina valori diferite ale greutatii obiectelor.

Cantarul clasic, cu talere - balanta - cantareste un obiect prin compararea greutatilor !! aflate pe cele doua talere.

Greutatea G = mg .

Obiectele aflate pe un taler sunt atrase gravitational si talerul coboara. Pe celalalt taler se aseaza mase marcate, a caror GREUTATE este comparata cu a obiectului  de masurat. ( masa in sine nu poate fi determinata cu balanta, pentru ca ea nu masoara inertia. Ca atare, in imponderabilitate nu poate fi efectuata cantarirea nici cu balanta clasica nici cu dinamometrul).

Daca greutatea celor doua obiecte este egala, si masa lor va fi egala. ( acesta e principiul real al cantaririi cu balanta)

Deoarece balanta este de dimensiuni rezonabile, posibilitatea si probabilitatea ca acceleratia gravitationala de sub cele doua talere sa nu fie aceeasi este foarte mica si cantarirea este exacta.

Poate fi folosit si pe Luna, fara modificari, impreuna cu mase marcate standard.

Exista si cantarul " cu arc" - un dinamometru gradat direct in unitati de masa. Acest tip de cantar trebuie sa aiba scala calibrata in functie de zona in care se face cantarirea ( un obiect este mai greu la poli fata de Ecuator si este mai usor pe varful muntelui decat la baza, datorita diferitelor valori ale g = acceleratia gravitationala.

Pe Luna, g este mult mai mic decat pe Pamant, deci ar trebui o scala gradata in functie de respectiva valoare ( 1,62 N/kg) si cantarirea poate fi realizata, cititnd direct pe cantar valoarea in kg. ( masa = Greutatea : g luna

Alte întrebări interesante