Cum a evoluat inima de la pesti pana la mamifere ?
URGENT!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
La ciclostomi și la pești, inima are două camere: un atriu care primește de la țesuturi sânge cu și un ventricul care îl pompează spre branhii. După oxigenare, sângele este dus de artere spre țesuturi, de unde se întoarce la atriu prin vene. Astfel că, peștii și ciclostomii au o circulație simplă.
La amfibieni, inima are trei camere. Atriul drept primește sânge cu de la țesuturi, iar atriul stâng primește sânge cu de la plămâni. Sângele din cele 2 atrii ajunge în unicul ventricul unde se amestecă parțial. Această amestecare este limitată datorită unui dispozitiv care este localizat la ieșirea din ventricul. Partea dreaptă a ventriculului conține sânge cu care este pompat spre plămâni, iar partea stângă conține sânge cu care este trimis spre țesuturi. Deci, este vorba de o circulație dublă și incompletă.
La reptile, circulația este dublă și incompletă, dar este ameliorată prin faptul că în mijlocul ventricului se află un perete incomplet care separă parțial cele două circulații.
La păsări este finalizată adaptarea circulației la respirația pulmonară. Circulația este dublă și completă, ca la mamifere. Inima are patru camere, unde apare o mică deosebire: cârja aortică este orientată spre dreapta, în timp ce la mamifere este spre stânga.
Explicație:
Aici ți-am adaptat informațiile din manualul de biologie de clasa a X-a, de la Editura Crepuscul, Autori: Gheorghiță Sandu și Gheorghe Gămăneci, ISBN: 973-8265-48-7.
Aveți toate detalile necesare ca să vă răspundeți la întrebare singur. Spor!