Istorie, întrebare adresată de alexamadina, 8 ani în urmă

Cum a influențat tranșeea tactica de război?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 5denisa6
16

Răspuns:

Primul Război Mondial reflectă tendința spre aplicarea conceptelor producției de masă în armament și în general în tehnologia folosită în război, proces care a început în urmă cu 50 de ani în Războiul Civil American.

Soldați britanici cu mitralieră Vickers în Primul Război Mondial

Luna august a anului 1914 a pus capăt unui secol relativ pașnic în Europa, caracterizat de multe descoperiri științifice și industrializare.

Primii ani s-au caracterizat prin bătălii ineficiente cu un număr mare de victime în ambele tabere.

Primul Război Mondial a transformat tacticile de manevră caracteristice conflictelor armate până atunci caracteristice de exemplu Războaielor Napoleoniene în războaie de tranșee datorită utilizării unor noi descoperiri ca:

mitraliera

sârma ghimpată

avionul.

tancul

Acest război a fost primul război al noii societăți industriale, care stăpânea producția de masă și folosea avantajele pieselor standardizate.

Mitraliera, prin puterea sa de foc nu mai permitea efectuarea unor manevre lente, iar sârma ghimpată încetinea viteza oricărui asalt și putea să direcționeze atacul inamicului în zone bine pregătite.

Tancurile, introduse în acest război de englezi și-au arătat efectele psihologice asupra militarilor și capacitatea lor de a trece peste diferite obstacole antiinfanterie: șanțuri, sârmă ghimpată.

Avioanele la rândul lor în prima fază a războiului au fost folosite doar pentru recunoaștere, zădărnicind orice încercare de manevrare a inamicului. Doar mai târziu au început să fie echipate cu mitraliere și bombe de mici dimensiuni.

Efectele gazelor de luptă folosite în acest război, au îngrozit părțile beligerante, care în Convențiile de la Haga din 1899 și 1907 au interzis folosirea acestora.

În Primul Război Mondial rolul căilor ferate a fost mai mare ca în oricare alt război. Deplasarea se realiza în principal cu cai, folosiți și pentru tractarea armamentului greu și uneori motorizat(camioane, automobile, motociclete).

Acest război era dominat de cuirasate și cel mai mult conta calibrul și precizia tunurilor de pe cuirasate cât și blindajul lor.

Apariția submarinelor începea deja să arate vulnerabilitatea cuirasatelor, care vor deveni evidente de-abia în cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu dezvoltarea avioanelor de vânătoare și tacticilor de atac ale acestora cu bombe și torpile.

Războiul tranșeelor sau de poziție este o formă de luptă în care forțele înfruntate mențin linii statice fortificate săpate în pământ.

Imagine dintr-un tranşeu aproape de La Boisselle în timpul Bătălia de pe Somme (1916) în iulie din 1916

Războiul tranșeelor s-a născut odată cu revoluția armelor de foc și creșterii puterii lor, în același timp nu a existat o creștere a mobilității și a comunicațiilor.

Primele războaie de acest tip au fost Războiul civil american și Războiul ruso-japonez, dar maxima brutalitate și mortalitate a fost atinsă pe frontul de vest în Primul război mondial.

 Acest articol din domeniul militar este un ciot. 

Soldatii din transee sufereau enorm din cauza foametei si a lipsei de apa.

cred ca la asta te refereai !

Alte întrebări interesante