Chimie, întrebare adresată de EmiliaTonciuVasile, 9 ani în urmă

Cum aflu numarul de electroni cedati sau primiti la egalarea recatiei prin metoda bilantului elecronic, la cele simple stiu dar am avut o situatie cand 2As cu +3 a trecut in As cu +6, si nu stiam cum sa aflu nr de electroni cedati/primiti, pentru ca nu stiam daca sa iau in consideratie 2-ul din fata,si ma intrebam daca nu cumva el nu si-a schimbat gradul de oxidare, din moment de 2-ul din fata inmultit cu 3+ da 6+.Va rog cineva, am olimpiada duminica si am nevoie sa stiu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iatrogenus
1
Mai intai trebuie sa iei in considerare reactia fara coeficientii pusi. Asadar, inainte de a face bilantul atomic, il faci pe cel electronic. Asta inseamna ca tu ai As cu +3 care trece la As cu +6, asadar este vorba de o oxidare prin cedare de electroni (se cedeaza 3 electroni). Abia dupa ce ai stabilit aceste lucruri poti trece la bilantul atomic si, implicit, la coeficientii necesari pt egalarea reactiei.

iatrogenus: Care este intreaga reactie, poate iti pot fi mai de ajutor asa?
EmiliaTonciuVasile: As2S3+Cl2+H2O=H2AsO4+HCl+H2SO4 ,poti sa imi explici cum ai egalat-o,toti pasii,daca poti,te rog frumos
puia68: cred ca nu este scrisa corect reactia : ai 2 elemente care se oxideaza As(+3)->As(+6), S(-2)-> S(+6) si un element care se reduce 2CL(0)--> 2CL(-1)
iatrogenus: Reactia este scrisa corect. Poti avea mai multe elemente ce se oxideaza (reducatori) si doar unul care se reduce (oxidantul). Sunt situatii in care acelasi element se reduce si se oxideaza (reactii redox de dismutatie, de ex Cl2 +2 KOH -> KCl + KOCl + H2O, unde Cl trece de la 0 la +1, respectiv -1). Revenind la reactia ta, avem asa:
iatrogenus: As2S3 + 15Cl2 + 20 H20 -> 2H2AsO4 + 30HCl + 3H2SO4
iatrogenus: Atunci cand egalezi, te uiti mai intai la elementele principale, in cazul de fatza de uiti mai intai la As: ai in prima parte 2 atomi de As, iar in a 2-a doar unul, asadar pui coeficientul 2 la produsul de reactie. Apoi te uiti la S: ai 3 atomi de S in prima parte si doar un atom in a 2-a parte, asadar pui coeficientul 3 la gruparea SO4, adica la H2SO4. Mai departe, te uiti la Cl: ai 2 atomi in prima parte si doar unul in a 2-a parte, asadar pui coeficientul 2 la HCl.
iatrogenus: Bun, acum incepi sa numeri hidrogenul si iti ies 2 atomi de H la reactanti si 12 atomi de H la produsi de reactie, asadar ar trebui sa pui 6 la molecula de H2O. Dar daca numeri acum atomii de O vei vedea ca in prima parte ai doar 6 oxigeni, in timp ce la produsii de reactie ai 20, asadar vei pune coeficientul 20 la apa.
iatrogenus: Mai numeri odata hidrogenii si vei observa ca ai 40 de atomi de H la reactanti. Pentru a egala adaugi coeficientul 30 la HCl (nu ai voie sa te atingi de coeficientii moleculelor ce contin As si S, acei coeficienti sunt stabiliti deja). Acum ai egalat reactia. Sper ca ai inteles ceva de-aici...
EmiliaTonciuVasile: Am inteles,multumesc tuturor.
Răspuns de puia68
1
cred ca este bine !!!!
Anexe:

puia68: corecteaza in utimul rand: 40 H
EmiliaTonciuVasile: imi puteti spune de ce ati inmultit cu 3 si resprectiv 2,doar nu trebuie de gasit cel mai mic multiplu comun?,si ar trebui sa fie 24?
Alte întrebări interesante