Limba română, întrebare adresată de Trover1437, 8 ani în urmă

Cum ar trebui sa fi propoziția '' Se repezi doar spre bunicul, care-l aștepta cu brațele larg deschise , și nu se mai putu desprinde din îmbrățișarea lui. ' la perfectul simplu modul indicativ la timpul perfect compus.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sarraardelean
0

S-a repezit doar spre bunicul, care l-a așteptat cu brațele larg deschise, și nu a mai putut să se desprindă din îmbrățisarea lui.
Răspuns de crinairin
2

Răspuns: S-a repezit doar spre bunicul, care l-a așteptat cu brațele deschise și nu s-a mai putut desprinde din îmbrățișarea lui.

Răspuns:

Explicație:

Mai întâi aflăm care sunt verbele aflate la modul indicativ, timpul perfect simplu. După ce am aflat care sunt verbele, facem trecerea la timpul perfect compus. Verbele sunt scrise înclinat/ cu italic.

Timpul perfect simplu exprimă o acțiune trecută care s-a încheiat recent/de curând.

Timpul perfect compus îl recunoaștem ușor după cum se formează. El arată o acțiune desfășurată și încheiată în trecut. Acesta este alcătuit din verbul ,,a avea” conjugat la prezent + participiul trecut al verbului de conjugat.

Ca exemplu, avem verbul ,, a aștepta”. La perfect compus vom avea asa: eu am așteptat (,,am” + participiul trecut ,,așteptat”); tu ai așteptat, el/ea a așteptat, noi am așteptat, voi ați așteptat, ei/ele au așteptat.

Sper că ai înțeles explicațiile și rezolvarea exercițiului. Succes!


crinairin: *Adaug o explicație mai clară în privința timpului perfect compus. Este alcătuit din particulele verbului ,,a avea” (am/ai/a/am/ați/au) + participiul trecut al verbului de conjugat. Ca exemplu luăm verbul ,,a putea”. La perfect compus ar suna astfel: eu am putut, tu ai putut, el/ea a putut, noi am putut, voi ați putut.* Când scrisesem ,,conjugat la prezent” ma gândisem la timpul perfect compus din franceză. Bine că mi-am amintit, altfel părea confuză explicația.
Alte întrebări interesante