Limba română, întrebare adresată de alexandra4639651, 8 ani în urmă

cum argumentez o doina?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dariarosu24
3

  Doina este expresia celor mai profunde sentimente ale omului simplu din poporul român. Este o specie a genului liric în care sunt exprimate, de obicei, pe o linie melodică, sentimente profunde de dor, jale, dragoste, înstrăinare, revoltă sau de tristețe, proiectate într-o atmosferă rurală, arhaică.

  Textul ... respectă pe deplin caracteristicile unei doine populare. Tema poeziei este ... (iubirea, soarta, libertatea, dreptatea, înstrăinarea, trecerea timpului,singurătatea) susținută de motivele: ...

  Un prim argument este lirismul de tip subiectiv, deși orice mesaj al doinei are o mare putere de generalizare. Eul liric este, de obicei, în ipostaza confesivă, un ... (îndrăgostit, revoltat, haiduc, iubitor de libertate etc.), se regăsește prin mărci specifice ....... și își exprimă sentimente de ....

  În al doilea rând, expresivitatea limbajului artistic vine din frumusețea firească a termenilor populari ...., a arhaismelor..... și a regionalismelor..... din zona în care a fost creată.

  Specifice doinei sunt ca figuri de stil metaforele, epitetele și repetițiile cu o mare putere de sugestivitate. (ex....) De asemenea, diminutivele ..... au rol expresiv de a da profunditate sentimentelor.

  Elementele de versificație sunt specifice poeziilor populare: prezența versului-refren...., ritmul trohaic cu versuri scurte, măsură de ... silabe.

  Așadar, ținând cont de cele enunțate, dar și de caracterul anonim, oral, colectiv, sincretic și tradițional putem afirma că textul ... este o doină populară.


Alte întrebări interesante