Matematică, întrebare adresată de danielaa111, 9 ani în urmă

Cum calculezi distanta de la un punct la un plan,unde cade?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tcostel
134
   
De la punct duci o perpendiculara pe plan. Distanta de la punctul dat pana la punctul in care perpendiculara atinge planul este distanta dintre punct si plan.

O dreapta este perpendiculara pe plan daca este perpendiculara pe doua drepte neparalele incluse in plan.

Daca doua plane sunt perpendiculare si avem un punct inclus in unul din plane atunci perpendiculara dusa din punct pe dreapta de intersectie a planelor este perpendiculara pe celalalt plan.


 
Răspuns de ovdumi
168
practic daca vrei sa determini distanta de la un punct la un plan trebuie sa ai posibilitatea sa duci perpendiculara din punctul respectiv pe o dreapta continuta in plan. cu teorema celor 3 perpendiculare sau reciprocele acesteia trebuie sa arati ca perpendiculara dusa este perpendiculara pe plan.
in concluzie e dificil sa duci o perpendiculara pe un plan daca nu te raportezi la drepte continute in plan (cel mai intalnit exemplu este apotema unei fete laterale dintr-o piramida regulata)
concret marimea distantei se calculeaza functie de natura triunghiul din care face parte (cazuri frecvente sunt tr. dreptunghice)

danielaa111: Unde cade aceasta perpendiculara?
ovdumi: asta tine putin si de imaginatie. dupa ce ai dus perpendiculara sa zicem pe o dreapta din plan trebuie sa demonstrezi ca e cu adevarat perpendiculara pe plan si asta se face in general cu teorema celor 3 perp. sau cu reciprocele ei. trebuie sa exersezi practic cu probleme de geometrie in spatiu eventual rezolvate.
Alte întrebări interesante