Latina, întrebare adresată de sticla3, 9 ani în urmă

Cum deiosebesti declinarea 1 de declinarea 2 la latina??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de teo1124
3
stiind de ce declinarea e un substantiv dupa terminatia genitivului singular declinarea 1 genitiv singular terminatia e. in dictionar substantivele sunt trecute cu nominativ si genitivul singular la genitiv singular este trecuta doar terminatia ae  exemplu : viae Substantivele de declinarea a II-a sunt majoritatea de gen masculin și neutru. 
Cele de gen masculin au la nominativ singular terminația (us), iar cele neutre au la nominativ singular terminația (um). 
Sunt și substantive de genul feminin care sunt terminate în (us) la nominativ singular și se comportă precum cele masculine, doar că acestea denumesc arbori (ceea ce iese din pământ, inclusiv humus, humi s.f. (= pământ)) sau nume de țări. 
Mai sunt și substantive care au la nominativ singular terminația (er), care se declină în rest la fel cu cele în (us) și sunt masculine. 

Recunoașterea substantivelor de declinarea a II-a se face după terminația (i) de la genitiv singular, care este comună fiecărui gen. 


Terminațiile: 

Masculinul și femininul: 
singular: N. - (us sau er), G. - (i), D. - (o), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (e sau er); 
plural: N. - (i), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (os), Abl. - (is), V. - (i); 

Neutrul: 
singular: N. - (um), G. - (i), D. - (O), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (um); 
plural: N. - (a), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (a), Abl. - (is), V. - (a); 

Observație: La genul neutru totdeauna nominativul, acuzativul și vocativul sunt identice, în cazul declinării a II-a singular (um) și plural (a). 
Alte întrebări interesante