Limba română, întrebare adresată de arianastanciu81, 8 ani în urmă

cum deosebești semivocala de vocala intr-un diftong/triftong? ex: în cuvantul “stiu”, care este semivocala si care este vocala?


SerenaSere25: pai care silaba e mai accentuată
SerenaSere25: Asta singura solutie daca nu avem o vocala sigura ,ca a sau ă

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deniz2205ro
2

Vocala este sunetul care se pronunță singur, fără ajutorul altui sunet, spre deosebire de consoană, care e însoțită de un alt sunet (de î sau de e, de regulă). Are, așadar, un statut independent. Semivocala, în schimb, este o vocală scurtă, care însoțește întotdeauna o vocală (în diftongi sau în triftongi), fără a se putea rosti singură, și nu se poate prelungi.

Din cele 7 vocale ale limbii române, doar 4 (și anume: e, i, o, u) pot fi, după împrejurări, vocale întregi sau semivocale și pot ridica probleme, așadar, în chestiunea de față. Dacă sunetele e, i, o, u apar pe lângă consoane, ele sunt cu siguranță vocale și nu semivocale!

Sunetul e este semivocală înainte și după a și o: ea, deal, seară, vreo etc.

Sunetul i este semivocală înainte și după a, ă, â, e, î, o, u: iată, ai, iepure, iei, vrei, piatră, îi, noi, ionatan, măi, mâine etc.

 

Sunetul o este semivocală înainte de a: oare, soare, floare etc.

 

Sunetul u este semivocală înainte şi după a, ă, â, e, î, precum şi după o: luat, aoleu!, rău, hău, râu, îu!, eu, ou, au etc.

Răspuns de stefan804060
2

Răspuns:

Vocala este sunetul care se pronunta singur (fara ajutorul altui sunet), in schimb, semivocala este o vocala scurta care se afla langa o vocala (in diftongi sau triftongi),fara a se putea rosti singura si nu se poate prelungi.Semivocalele sunt e,i,o,u. E este semivocala daca sta langa a si o, I este semivocala daca sta langa a,e,o,u, O este semivocala cand sta langa, iar U este semivocala dupa a si e (Formand diftongi sau triftongi). De exemplu, avem cuvantul leoaica, il despartim in silabe: le-oai-ca, aici vedem ca o si i stau langa a si formeaza un triftong, deci a este vocala, iar o si i sunt semivocale.Sper ca te-am ajutat!!

=)

Alte întrebări interesante