Matematică, întrebare adresată de nituvladut, 9 ani în urmă

Cum desenez 2 patrate cu acelasi centru?


Utilizator anonim: folosind rigla negradata si compasul?
nituvladut: Poza frate ca nu am idee cum sa il fac.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0
Daca cerinta este sa se deseneze 2 patrate de acelasi centru, folosind doar rigla negradata si compasul, procedezi in felul urmator:


Pasul 1: Obtinerea a 2 drepte paralele. Asta se poate face desenand un segment si mediatoarea lui cu rigla negradata si compasul.
1. Desenezi un segment.
2. Pui compasul intr-un capat al segmentului si largesti compasul pana trece vizibil de jumatatea segmentului. Se traseaza un cerc.
3. Se muta compasul in celalalt capat al segmentului, pastrand distanta dintre varfurile compasului. Se traseaza un cerc (are raza egala cu primul pentru ca am mentionat ca se pastreaza distanta dintre varfurile cercului).
4. Se traseaza dreapta ce trece prin punctele in care cele 2 cercuri se intersecteaza.

Am obtinut 2 segmente perpendiculare, le prelungim cat vrem noi din comoditate.

Urmeaza sa trasam acum patratele.
5. Se pune compasul in punctul in care cele 2 drepte se unesc. Se alege o distanta pentru varfurile compasului. Se traseaza un cerc. Notam punctele de intersectie dintre acest cerc si dreptele perpendiculare. Aceste puncte vor fo varfurile primului patrat. Le unesti pentru a evidentia primul patrat.
6. Se alege alta distanta pentru varfurile compasului, dar centrul ramane punctul de intersectie al dreptelor perpendiculare obtinute la primii 4 pasi. Se traseaza alt cerc, cu raza diferita de primul. Se noteaza punctele de intersectie cu dreptele perpendiculare obtinute la primii 4 pasi. Aceste puncte vor fi varfurile celui de-al doilea patrat. Le unesti pentru a evidentia al doilea patrat.

Ai obtinut 2 patrate care au acelasi centru.
Alte întrebări interesante