Limba română, întrebare adresată de patomanopato, 9 ani în urmă

Cum era descrisa camera Otiliei, in "Enigma Otiliei" ? Ofer Coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TaniaT
14

În opera „Enigma Otiliei” scrisă de George Călinescu, camera Otiliei este descrisă ca fiind o cameră destul de dezordonată, în care se aflau o multitudine de lucruri.

Camera ei avea o lampă portativă cu abajur, fiind situată pe o masă rotundă, lampa răspândind cercuri de umbre degradate prin casă. Încăperea era mai mult lungă decât lată și avea o fereastră acoperită cu o cortină de pluș maron.

În plus, camera Otiliei avea fotolii scunde și mici, un scrin de modă veche, dar masiv și un dulap de haine tot de nuc și lat. Toate acestea dădeau încăperii sale senzația că se află într-o cameră de modă veche, bătrânească, dar cu toate acestea, elegantă. Peretele era tapetat cu hârtie dungată și flori de miozotis. În cameră se mai afla și o masă de toaletă cu trei oglinzi mobile și cu numeroase sertare în care se aflau ghemuri de panglici, cămăși de mătase mototolite și batiste de broderie.

De asemenea, în fața măsuței se putea vedea un scaun rotativ de pian. Patul Otiliei părea a fi mai mult un divan, destul de nou și presărat cu tot felul de nimicuri pe el, precum perne de catifea cu broderii aplicate, păpuși de stofă, de rochii și jupoane zvârlite în grabă. Nu deținea în schimb esențialul pentru dormit, cum ar fi o plapumă.

Pe fotoloii puteai observa rochii, pălării, iar sub masă pantofi, jurnale de modă franțuzești amestecate cu note muzicale pentru piano-forte. Pe alt fotoliu era un morman de cărți nemțești, dar și romane franțuzești. În cameră mirosea pătrunzător a pudră și parfumuri.

Toate aceste detalii țin de realismul balzacian, iar pe lângă faptul că este o trăsătură a realismului, camera Otiliei ne indică diferite trăsături pe care le avea chiar ea, precum:

  • Citea anumite cărți;
  • Avea capacitatea de a cânta la pian;
  • Dezordinea și multitudinea de lucruri din cameră indicau faptul că nu stătea atât de des în ea, fiind mereu în grabă să plece undeva. De aici probabil și lipsa unei pături pentru somn;
  • Putem observa interesul său pentru modă și machiaj (prin articolele de îmbrăcăminte lăsate în cameră și prin existența măsuței de toaletă).

Mai multe informații despre „Enigma Otiliei” găsești aici:

https://brainly.ro/tema/1031364

Spor la teme!

#SPJ6

Alte întrebări interesante