Cum este ilustrata estetica uratului în poezia "Testament"
Răspunsuri la întrebare
Poezia "Testament" de Tudor Arghezi se afla in fruntea primului volum de poezii, "Cuvinte potrivite" (1927) si constituie poezia sa programatica, poate cea mai cunoscuta arta poetica din lirica romaneasca. Alte poezii programatice sunt "Portret", "Ruga de seara", "Ia aminte".
"Danseaza stihul ritmul si pas cu pas il suna,
O rima-i mai scalcie, o rima e mai buna,
Dar trebuie o rima si-o pauza la vers,
Cum e si calcatura la hora si la mers.
Caci de se frange stihul strambat si da in gropi
Si jocul pare-o hora ca de ologi si schiopi. ()
Gatit de sarbatoare cu fir, sa luam aminte i Ca stihul e o nunta de graiuri si cuvinte."
("Ia aminte")Conceptul de arta poetica exprima un ansamblu de trasaturi care compun viziunea despre lume si viata a unui autor, despre menirea lui in univers si despre misiunea artei sale, intr-un limbaj literar care-l particularizeaza.
Tema poeziei "Testament" exprima conceptia despre arta a lui Arghezi si defineste programatic intreaga creatie lirica a poetului, in care cuvantul este atotputernic, stapan absolut al universului, iar opera literara este rodul harului divin si al trudei.
Semnificatia titlului. Titlul "Testament" este sugestiv pentru ideea fundamentala a poeziei, aceea a relatiei spirituale dintre generatii si a responsabilitatii urmasilor fata de mesajul primit de la strabuni. De asemenea, titlul ilustreaza si in sens propriu faptul ca poezia este un "act oficial" intocmit de poet, prin care lasa mostenire urmasilor opera sa literara: