Cum funcționează un submarin?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Ca orice alt vapor, submarinul pluteste pentru ca volumul de apa pe care-l deplaseaza este egal cu volumul sau. Aceasta inseamna ca presiunea submarinului asupra apei este aceeasi cu cea a apei ce apasa asupra lui. Acest fenomen se numeste flotabilitate sau forta de emersiune. Ea actioneaza in acelasi fel asupra oricarui tip de nava ce pluteste ca si asupra unei ratusti din cauciuc din cada de baie.
Cu toate acestea, submarinul este diferit de celelalte vapoare pentru ca isi poate controla capacitatea de plutire. Comandantul submarinului poate decide cand acesta se va scufunda adanc in ocean sau cand va pluti la suprafata. Pentru a-si controla flotabilitatea, submarinele au in interior tancuri (rezervoare) care pot fi umplute fie cu apa, fie cu aer. Pentru a se reintoarce la suprafata, apa este pompata afara din rezervoare, iar aerul care patrunde face nava sa se ridice si sa pluteasca. Procesul este invers in momentul cand se decide ca submarinul trebuie sa coboare in adanc.
Explicație:
Răspuns:
. Când se pregătește de scufundare, un submarin își umple cu apă tancurile de imersiune până când vasul devine neutru din punct de vedere al portanței. Aceasta înseamnă că densitatea medie a vasului este aceeași cu a apei din jurul său, adică vasul nu plutește și nici nu se scufundă.
Dacă un submarin trebuie să facă o scurtă vizită la suprafață, el urcă orientându-și în sus suprafețele de imersiune. Pentru a se întoarce la suprafață pentru o perioadă mai lungă, un submarin folosește în mod normal aer comprimat pentru a expulza apa din tancurile sale de imersiune.
Succes!