cum îmi dau seama ce este textul...care este modul de expunere....???
Răspunsuri la întrebare
Un text poate fi narativ, descriptiv, poate fi un dialog sau un monolog.
Explicație:
a) Naratiunea este modul de expunere ce consta in prezentarea unor fapte intr.o succesiune logica de momente. (Pe scurt, naratiunea este o poveste.)
b) Descrierea este modul de expunere ce consta in prezentarea particularitatilor unui obiect, fenomen, loc, peisaj. (De obicei, se identifica prin limbajul expresiv corespunzator. In descrieri NU exista actiune.)
c) Dialogul si monologul sunt moduri de expunere ce constau in insiruirra unor replici intre 2 perosnae, sau relatate de o singura persoana. (Le identifici prin liniutele de dialog.)
Narațiunea este modul de expunere prin care se aduce la cunoștința cuiva (ascultător/cititor) o întâmplare sau o succesiune de întâmplări, reale sau imaginare, care sunt atribuite unor personaje și prezente în desfășurarea lor.
-faptele,întâmplările sunt prezentate în ordine cronologică (adica asa cum s-au desfășurat, adică în succesiunea lor) sau sunt prezentate pe secvențe (fără a se păstra ordinea cronologică)
-în narațiune acțiunea e elementul predominant
-prezența personajelor
Dialogul – este un procedeu literar, o modalitate de expunere, care presupune alternarea de replici între două sau mai multe persoane, pentru a evidenţia gândurile şi sentimentele personajelor, contribuind astfel la crearea ritmului şi dramatismului acţiunii. Dialogul este caracteristic genurilor epic şi dramatic.
-dialogul este format din replici
-ca semne ortografice și de punctuație specifice regăsim liniuța de dialog, două puncte
In dialog , exista anumite replici , care se regasesc pe tot parcursul unui text:
-formule de iniţiere (bună ziua, salut, alo, ce mai faceţi?, cum o mai duceţi?)
-formule de menţinere (înţeleg, te ascult, desigur, chiar asa?, etc.)
-formule de încheiere (la revedere, pa, cu bine, etc.)
Descrierea este un mod de expunere prin care se prezintă trăsăturile caracteristice ale unui colț din natură, ale unui peisaj, fenomen al naturii, portretul unui personaj etc. De asemenea, descrierea este și o operă literară organizată pe baza descrierii literare.
Ea poate fi:
-de tip tablou (descrierea unei furtuni, unui lac, unui anotimp, etc.)
-de tip portret (enumerarea trăsăturilor fizice și morale ale unei persoane)
Monologul – atunci cand personajul iși analizeaza adevaratele sentimente și adevăratele cauze ale faptelor sau gesturilor sale
-se folosesc de obicei ghilimelele ca semne de punctuație specifice
-textul este scris la persoana I
In orice text sunt mai multe moduri de expunere, trebuie sa-ti dai seama care este cel predominant .