Geografie, întrebare adresată de bziua310, 8 ani în urmă

Cum influențează fiecare factor ( factorii radiativi, factorii dinamici, factori fizico- geografici, factorii antropici) asupra America de Sud
VĂ ROG

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soanas
3

Răspuns:

Factorii radiativi se refera la cantitatea de energie solara primita de suprafara terestra. Razele solare cad perpendicular pe ecuator (acest lucru explica temp ridicate inregistrate pe tot timpul anului).Cu cat ne indepartam de ecuator, unghiul realizat de razele solare si suprafata terestra este mai mic ( asta inseamna ca suprafata terestra primeste mai putina caldura, deci temperaturi mai scazute). Acest lucru explica si succesiunea zonelor climatice din America de Sud.

Factorii dinamici se refera la miscarea maselor de aer ( vant).In America de Sud bat atat vanturi permanente ( vanturi polare, calme ecuatoriale) cat si vanturi temporare. In plus, in America de Sud se resimte influenta curentilor oceanici, reci in vest si calzi in est.

Factorii fizico geografici se refera la dispunerea formelor de relief si la diferentele altitudinale. In Ameria de S cele mai mari alt. sunt in vest cele mai mici in est. Daca tinem cont de faptul ca temperatura aerului scade cu 6 grade Celsius la fiecare 1000m altitudine putem spune ca temperaturi scazute se inregistreaza in muntii Anzi (au aprox 6000m)iar temperaturi ridicate in zonele mai joase. Daca analizam Harta fizica a Americi de Sud observam ca in partea de vest se desfasoara Muntii Anzi. Acesti munti au rol de bariera orografica.

Factorii antropici se refera la activitatile umane care determina modificari climatice.Cantitatea mare de dioxid de carbon ce ajunge in atmosfera impreuna cu o umiditate ridicata duc la formarea efectului de sera ( caldura nu se mai risipeste in spatiul cosmic ceea ce determina cresterea temperaturii)

Alte întrebări interesante