Fizică, întrebare adresată de popesccun, 8 ani în urmă

Cum îți explici orientarea acului magnetic al unei busole spre Polul Nord geografic ai la dispoziție o bară metalică și un fir de ață Cum vei proceda pentru a stabili dacă bara este sau nu magnetizată​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
4

Răspuns:

1. Polul Nord Geografic nu prea are legatura cu magnetismul si busola nu il baga in seama. Polul Nord geografic este un punct  in jurul caruia se invarte Pamantul. El are un punct simetric, in partea opusa, numit Polul Sud geografic. Prin Polii geografici trece axa Pamantului si cam atat. Polii geografici au importanta in orientare, dar ii putem localiza doar indirect.

Miezul planetei este din fier si lui i se datoreaza magnetismul terestru.

Fiind un urias magnet, Pamantul are si el doi poli MAGNETICI, dar dispusi INVERS fata de cei geografici.

Polul Nord magnetic este in....ANTARCTICA, aproape de Polul Sud geografic;

Polul SUD magnetic este aproape de polul Nord geografic, langa insula Elesmere din Canada si se deplaseaza incet spre nu stim unde.

Savantii spun ca - periodic - polii magnetici se inverseaza, ca si ai Soarelui - si e posibil ca busolele sa arate invers la un moment dat.  

Busola are ca element principal un magnet ce se poate roti usor,

Polul Nord al busolei se va orienta spre Polul SUD magnetic, ce se afla  aproape de Polul NORD geografic... stiu, suna confuzant, dar daca citesti cu atentie, intelegi ...Exista o diferenta intre Nordul geografic si Sudul magnetic - se numeste declinatie magnetica si se calculeaza pentru fiecare pozitie de pe harta.

Pe scurt, busola arata polul Sud magnetic, si indicatia respectiva ne poate ajuta sa aflam unde e Nordul geografic.

2. Bara metalica trebuie legata cu ață exact la mijloc si suspendata de un suport. Practic vom construi o busola grosolana, fara cadran.

Ideal ar fi sa ne orientam si sa stim care e directia Nord - Sud .

Lasam bara sa se se stabilizeze si - daca e magnetizata - se va aseza pe directia Nord - Sud.  

Rotim usor bara si o lasam iar libera. Daca revine la aceeasi pozitie, sunt sanse mari ca ea sa fie magnetizata. Daca echilibrul se va realiza pe o cu totul alta directie, e doar un fier simplu..

Erorile posibile sunt foarte mari, un obiect metalic mare, din tabla de fier in apropiere - o masina de spalat, de exemplu, poate produce distorsiuni magnetice si bara, chiar magnetizata, nu arata directia corecta.

[ cel mai simplu este sa folosim un magnet sau o busola si observam imediat ]

Alte întrebări interesante