Limba română, întrebare adresată de anielaaria, 9 ani în urmă

Cum pot demonstra ca o poezie la prima vedere apartine genului liric?
Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de diastefan
3
Sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct,prin intermediul eului liric.Trairile eului liric sunt diverse:regret,nostalgie,iubire,melancolie etc. Sunt prezente figuri de stil si imagini artistice.Speciile genului liric: oda,imnul,pastelul,rondelul,sonetul,elegia,idila.

anielaaria: Multumesc,dar la partea de teorie e bine,dar trebuie sa mai si comentez poezia in care trebuie sa vorbesc despre sentimente.Multumesc!
Răspuns de marrywallness
3
Genul liric cuprinde operele literare in care sunt exprimate direct (spre deosebire de genul epic) gindurile, ideile, sentimentele autorului prin intermediul eului liric. In genul liric domina viziunea autorului, adica el apeleaza la niste tehnici aluzive si asociative, pentru a atinge sensibilitatea cititorului. Sentimentele sunt exprimate prin intermediul figurilor de stil si a simbolurilor. De obicei discursul eului liric este la persoana intii, dar este folosita si la persoana a 2-a. Exemple de genuri lirice : Elegia, Oda, Pastelul, Meditatia, Satira, Pamfletul, Sonetul, Rondelul, Gazelul, Glosa, Romanta, Imnul, Doina, Idila, Haiku. 

Alte întrebări interesante