Informatică, întrebare adresată de lodbicacamello, 9 ani în urmă

Cum pot fi caracterizate performantele unui calculator?dati caracteristica respectiva a calculatorului la care lucrati dumnevoastra.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrei750238
5

► Cele mai importante componente hardware in ceea ce priveste performanta si care sunt indicatorii de performanta pentru fiecare?

Cea mai importanta componenta a unui PC atunci cand vine vorba de performanta este reprezentata de procesorul central (CPU). Acesta este responsabil de prelucrarea si efectuarea operatiilor logice/aritmetice.

  • Principalul indicator de performanta intr-un procesor este frecventa care reprezinta numarul de cicluri la care procesorul opereaza intr-o secunda. Cu cat mai multe cicluri, cu atat performanta este mai mare.
  • Aproape la fel de important este numarul de nuclee si de fire de executie. Acestea permit procesorului sa execute mai multe operatii in paralel. Sunt extrem de utile pentru a rula mai multe taskuri in acelasi timp.
  • Cantitatea de memorie cache este si aceasta un factor important. Memoria cache este o memorie care opereaza la o frecventa apropiata de cea a procesorului si este mult mai aproape fizic de acesta, putand fi accesata mult mai repede decat memoria RAM.
  • Generatia este un indicator care influenteaza in mod indirect performanta unui procesor. De regula, cu cat un procesor e mai nou cu atat e mai bun (daca comparam produsele destinate pentru acelasi segment de piata)

O alta componenta importanta este reprezentata de memoria RAM. Aceasta retine datele si programele care sunt folosite in prezent.

  • Memoria RAM de capacitate cat mai mare permite sa avem mai multe aplicatii mari deschise simultan si evita situatia in care nu avem sufient spatiu in RAM si trebuie sa salvam datele in mediul de stocare permanent.
  • Memoria RAM are o frecventa, cu cat e mai mare cu atat poate asigura procesorului datele necesare cat mai repede.

O alta componenta importanta care influenteaza foarte mult performanta in unele aplicatii este placa video dedicata (optional). De regula e folosita in aplicatii multimedia, dar are si utilizari in alte tipuri de programe (GPGPU) care pot fi paralelizate in mod intens. Placa video contine un procesor specializat pentru operatii grafice (GPU) si memorie RAM dedicata (VRAM).

  • Procesorul grafic are aceiasi indicatori de performanta precum procesorul principal. Acesta are sute/mii de nuclee si fire de executie, dar pot realiza doar anumite operatii.
  • Memoria VRAM are aceiasi indicatori de performanta ca memoria RAM principala.

► Alte componente si performanta:

O componenta importanta este si placa de baza. Aceasta trebuie sa fie suficient de performanta cat sa suporte toate posibilitatile celorlalte componente.

Desigur, ca totul sa poata sa ruleze la capacitate maxima e nevoie ca sursa sa asigure toata energia necesara si ca ventilatoarele sa fie plasate astfel incat sa se elimine cat mai mult din caldura degajata de componente (procesorul poate ajunge pana la 100 de grade in unele situatii, moment in care se reduce frecventa pentru a proteja componentele).

Pentru a garanta o pornire cat mai rapida a sistemului si a aplicatiilor e necesar sa avem un HDD rapid (viteza cat mai mare, latenta cat mai mica) sau un SSD. E necesar sa avem spatiu liber pe dispozitivul de stocare pentru o performanta buna.

► Influenta programelor software asupra performantei:

Daca programele software sunt prost configurate/construite si folosesc ineficient resursele hardware atunci performanta va scadea. Desigur, programele tip malware vor afecta in mod negativ perfromanta sistemului.

Cu cat mai multe aplicatii/servicii avem deschise simultan cu atat scade performanta.

Sistemul de operare are optiuni de balansare a performantei cu consumul de energie si serviciile oferite. Fragmentarea fisierelor poate afecta si ea performanta.

De regula, pentru a avea performante cat mai bune e recomandat sa folosim cele mai noi drivere stabile.

Unele aplicatii folosesc mai multe resurse, altele mai putine. Vom avea performanta diferita in functie de aplicatie.

►Cum pot fi caracterizate performantele unui calculator?

Dupa cum ai vazut mai sus, fiecare ansamblu de componente va avea un set de valori numerice ale caracteristicilor tehnice diferite, dificil de comparat.

Putem specifica frecventa procesorului sau numarul de nuclee dar acest lucru nu ofera o privire de ansamblu asupra performantei intregului sistem, cu toate interactiunile complexe dintre diferitele componente.

O solutie buna este folosirea unui program de tip benchmark pentru a evalua performanta intr-un anume domeniu de activitate.

► Dati caracteristica respectiva a calculatorului la care lucrati dumnevoastra.

Nu exista o singura caracteristica care sa reprezinta in mod semnificativ performantele unui calculator. Totusi cel mai bun indicator de acest tip este frecventa procesorului. Calculatorul meu are un procesor cu frecventa de baza 3.2 GHz, asa cum poti vedea in imginea atasata.

Apasa click dreapta pe My PC → Proprietati pentru a vedea aceasta informatie pe computerul tau, sau foloseste programe precum HWiNFO care ofera mult mai multe informatii, inclusiv indicii precizati de mine mai sus, dar si multi altii.

Anexe:
Alte întrebări interesante