Limba română, întrebare adresată de bolohan93, 9 ani în urmă

Cum pot sa demostrez ca Toma Alimos e o balada?
Dar imi trebuie cu figuri de stil. Va mulțumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pufosica123
2
Balada populara este o opera epica in versuri, in care se prezinta o intamplare din trecutul indepartat, la care participa un numar mic de personaje, prezentate in antiteza si in care elementele reale se impletesc cu cele fabuloase.
Textul dat apartine speciei amintite deoarece prezinta elemente de forma  si de continut specifice acesteia
Textul "Toma Alimos" este o opera epica in versuri care prezinta o intamplare din trecut, confruntarea dintre cele doua personaje: haiducul Toma Alimos si"Stapanul Mosiilor/ Si Domnul Campiilor", Manea.
Actiunea baladei de haiducie se structureaza pe momente ale subiectului intr-o gradatie ascendenta.
Expozitiunea fixeaza cadrul spatio -temporal;"La poalele muntelui/Muntelui Plesuvului". Interventia factorului negativ reprezentat de aparirtia lui Manea"Ca- ki venea mare  venea/Stapanul Mosiilor/Si domnulCampiilor/Manea......", conduce la desfasurarea actiunii, care cuprinde lupta dintre cei doi:"Iar cu dreapata ce- mi facea?/Palosmic ce rasucea/ Pantecele i-atingea", aceste versuri reprezinta punctul culminant. Iar din deznodamant, aflam  dorintele lui Toma Alimos, pe care i le impartaseste calului sau, inainte sa moara.
La actiune participa putine personaje prezentate in antiteza. Personajul principal Toma Alimos  este un ideal uman de frumusete fizica si morala. Portretul lui evidentiaza trasaturi deosebite:"Sade Toma Alimos/ Haiduc din Tara - de -Jos/ Nalt la stat / Mare la sfat/ Si vitaz cum n-a mai stat". Prin antiteza, personajul Manea este:  "Manea, slutul / Si uratul/ Manea grosul /S-artagosul"
Eroul este surprins in imprejmuiri deosebite,  capatand  o aura legendara, iar viziunea asupra faptelor este hiperbolica" Sa ma porti ca gandul meu/Si s- ajungi p-al caine rau"
Ca opera apartinand epicii populare, textul se remarcaprin prezenta unor motive specifice: conflictul haiducilor cu stapanirea; comunicarea om- natura, codrul.
La nivel prozodic seremarca versul scurt, cu masura variata de la 3 pana la 7 silabe. 
In concluzie , textul"Toma Alimos" este o balada populara care evidentiazaprin actiunea personajelor sale , credinta omului ca binele invinge.
Cam atat , sper sa ti fie de ajutor si scz pt eventualele greseli gramaticale si lipsa paragrafelor. Si daca mai vrei , ca figuri de stil poti amintii de personificare calului . Sa -mi spui daca te asculta sau daca ti a dat nota
Alte întrebări interesante