Limba română, întrebare adresată de MarcelinaCaterina, 8 ani în urmă

Cum pot sa știu când o propoziție e Subiectiva dar Predictiva dar Atributiva dar CD sau CI Ce diferențe sunt AJUTOR!!!!! E URGENT ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de m04
1
Subiectiva este cerută de expresii verbale impersonale(este bine, este rău etc) verbe reflexive(s-a spus, m-am jucat, etc) de multe ori de verbul “a trebui”(trebuie)...Răspunde la întrebarea “cine?” (Când vrei sa construiești o subiectiva tine minte schema “trebuie sa...”)
Predicativa este cerută de Vb copulative(a fi, a rămâne, a deveni...)(când vrei sa construiesti o predicativa tine minte schema “problema este....”)
Atributiva Răspunde la întrebarea “care?; ce fel de?”...(intrebi un substantiv) (de exemplu...a spus profesoara care preda engleză...care profesoara? Care preda engleză)
Completiva directa Răspunde la întrebările “ce?” “Pe cine” când intrebi un verb(de exemplu...a spus ca nu si a făcut tema...ce a spus? Ca nu și-a făcut tema)
Completiva indirecta Răspunde la întrebările “de ce?, pentru ce? La ce?...” când intrebi un verb(de exemplu...ma gândesc la ce mi a spus el.......la ce ma gândesc? La ce mi a spus el)

MarcelinaCaterina: Mulțumesc mult
MarcelinaCaterina: Maine dau test și nu le prea știu
m04: Bafta!!
MarcelinaCaterina: Mulțumesc datorita ție am luat 10
m04: Bravo
Alte întrebări interesante