Geografie, întrebare adresată de iuliboss30, 8 ani în urmă

Cum s-a format relieful - glaciar
- carstic
- litoral
- vulcanic
ETC.
Definitii complexe,dau funda si 14 PCT !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carmenmirela33
2
relieful glaciar este creiat de ghetari. Acestia la randul lor au fost formati din zapezile abundente si permanente acolo in zonele unde temperatura medie anuala ete sub 0' C. Daca ghetarii s-au format in depresiuni glaciare se numesc ''Circuri Glaciare''( suplimentar ).
vulcanic este un relief petrografic, de tranzitie, unde intervine si structura vulcanicarezultand forme specifice. Proprietatile litologice ale lavelor (duritate, complexitate) daunastere unor forme positive cum ar fi platourile vulcanice, conurile vulcanice.
Relieful litoral este în general format din trei fâșii geomorfologice :   litoralul actual cu falezele, estuarele, plajele, grindurile, lagunele, limanele și perisipurile sale ;
    încadrând această fâșie, altele două, anume mărturiile fostelor trasee ale țărmului și fostelor nivele ale mării în diferitele epoci din trecut :
        terasele, falezele, greziile de plajă, grindurile și perisipurile fosile de pe uscat ;
        terasele, falezele, greziile de plajă, grindurile, perisipurile și văile fosile de pe platforma continentală submersă.
Sub acţiunea ei, rocile solubile sunt corodate şi erodate, luând naştere forme deosebite de relief. Binecunoscutele sectoare de chei atât de spectaculoase, înguste, săpate în pereţi înalţi de calcar sunt tot forme carstice. Dar apa nu lucrează doar la suprafaţă. Din cauza mişcărilor tectonice, în pachetele de calcar apar fisuri, fracturi şi diaclaze pe care apa se inflitreaza si isi incepe munca in subteran



iuliboss30: ai putea si litoral si carstic (sau macar prima)?Ms daca ai face-o
carmenmirela33: cum sa nu
carmenmirela33: Sub acţiunea ei, rocile solubile sunt corodate şi erodate, luând naştere forme deosebite de relief. Binecunoscutele sectoare de chei atât de spectaculoase, înguste, săpate în pereţi înalţi de calcar sunt tot forme carstice. Dar apa nu lucrează doar la suprafaţă. Din cauza mişcărilor tectonice, în pachetele de calcar apar fisuri, fracturi şi diaclaze pe care apa se infiltrează şi îşi incepe munca în subterean.
Răspuns de papy13
1
Litoralul s-a format prin valuri,ghetari,flux si reflux.
Alte întrebări interesante