Religie, întrebare adresată de izabelabutnaru, 9 ani în urmă

Cum sa demonstrez ca a fi liber nu inseamna sa faci tot ceti doresti,ca poti actiona cum iti place,fara a tine cont de nimic altceva decit propriile tale dorinte ajutatima va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de J0k3r
1
Liberul arbitru

Problema aceasta a ocupat, si inca ocupa, un loc important in gandirea si filozofia occidentala.
Lantul conditionarilor :
1.Prin ignoranta sunt conditionate actiunile volitionale sau conditionarile-karmice;
2.Prin actiunile volitionale este conditionata constiinta;
3.Prin constiinta sunt conditionate fenomenele mentale si fizice;
4.Prin fenomenele mentale si fizice sunt conditionate cele 6 facultati (5 organe de simt + mintea);
5.Prin cele 6 facultati este conditionat contactul (senzorial si mental);
6.Prin contact este conditionata senzatia;
7.Prin senzatie este conditionata dorinta, 'setea'.
8.Prin dorinta este conditionata atasarea;
9.Prin atasare este conditionat procesul devenirii;
10.Prin procesul devenirii este conditionata nasterea;
11.Prin nastere sunt conditionate (12) lamentatia, durerea, moartea, descompunerea.

Acesta este modul in care viata apare (sub forma omului), exista si continua. Ar trebui retinut faptul ca fiecare dintre acesti factori este deopotriva conditionat si conditionator. Prin urmare ei sunt relativi, interdependenti si interconectati, si nimic nu este absolut sau independent. 'Lantul conditionarilor' trebuie sa fie inteles ca cerc si nu liniar!

Conform Lantului Conditionarilor aceasta problema nu-si are locul si nu poate aparea in mod logic. Daca intreaga existenta este relativa, conditionata si interdependenta, cum ar putea vointa singura sa fie libera? Vointa, ca oricare alt gand, e conditionata. Un asemenea "Liber arbitru" conditionat si relativ nu este negat; dar daca prin el se intelege o vointa independenta de conditii, de cauza si efect, atunci un astfel de lucru nu exista. Ideea a aparut in Occident pentru ca este conectata cu conceptele de Dumnezeu, Suflet, judecata, rasplata si pedeapsa. Aici, nu numai ca asa-numitul Liberarbitru nu e liber, dar chiar si ideea de Liber arbitru nu este libera de conditii.
Liberul arbitru este un alt concept frumos ambalat, de origine vestica. Nimic nu exista, de sine statator, atemporal, independent.

izabelabutnaru: Nultumesc
J0k3r: Cu placere! Ai grija ca ideile scrise aici nu prea se regasesc in crestinism (ortodox sau nu). Sa citesti bine inainte de a prezenta ideea. Ideile vin din curentele estice, in special buddhism-ul Zen.
Alte întrebări interesante