Limba română, întrebare adresată de pick, 9 ani în urmă

Cum sa fac comentariul literal la poiezia Moartea caprioarei de Nicolae Labis??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de felissa
4
Seceta a ucis orice boare de vint.Soarele arzator cuprinde plantele si le doboara.Animalele cu ochii tulburi cauta infometate si insetate o picatura de apa ce le potoli setea si le va ogoi foamea.
Plantele sa roaga p/t apa....apa  ce da putere si o noua speranta-n viitor.Caldura nedescrisa in cuvinte,sufoca totul in calea ei.Oamenii deznadajduiti cauta un strop de apa pt setea ce-i apasa.Seceta imensa si cruda s-a navalit deasupra planetei si nu cruta pe nimeni.Ea se face stapina peste ceea ce nu-i al ei.lasa fara hrana si fara apa - si om si animal...lasa plante fara fragezimea si frumusetea lor,le face uscate si dure.....
Seceta lasa un dezastru,lacrimi,durere si amintiri amare.Sacrifica minunatiile pamintului pt o placere a sa.multi au incercat sa redea ceea ce se afla in spatele cv "seceta" au incercat sa o descrie asa cum e ea reala,dar si ca sa strapunga sufletul celui ce citeste,ca omul sa-nteleaga prin ce chinuri au trecut altii.
Nicolae Labis descrie cu o mare precizie duritatea secetei.Seceta ii ducea la disperare pe multi.planetaparea straina,neatractiva,dureroasa,altfel spus strasnica....Datorita soarelui puternic tot mai des focurile se aruncau in hore imense si salbatice.Toata lumea suporta consecintele grave ale secetei.
Seceta-un cv,dar atita suferinta.Anii de seceta sunt o tulburatoare poveste reala prin care au trecut mii de oameni.Seceta aduce dupa ea foametea,e o foamete ce secera sute de vieti zilnic,nu e miloasa cu nimeni,n-are sulflet si e goala, e crincena nu stie a iubi, n-a invatat-o nimeni.
Se razbuna pe oameni nevinovati.Mi-a placut cum Labis a accentuat durerea prin care trec oamenii in  timpul secetei...
Poezia are multe metafore precum:seceta a ucis;soarele sa topit;focuri danseaza etc....
La urma Labis accentueaza durerea prin care trec copii.
Alte întrebări interesante