Limba română, întrebare adresată de cristinaanachet, 9 ani în urmă

Cum sa fac o scrisoare catre invatatoare

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MihaiM
0
Se spune că în viaţă există anumite momente sau persoane, care îşi pun amprenta asupra formării şi dezvoltării fiecăruia dintre noi. Cu cea mai mare admiraţie şi sinceritate, pot spune că dumneavoastră vă număraţi printre persoanele care au contribuit la pregătirea mea. Datorită tuturor lucrurilor pe care m-aţi învăţat, am reuşit să trec la următorul nivel şi să ştiu înotdeauna să aleg ceea ce mă avantajează şi mă ajută în viaţă.“Bună ziua, tuturor! Numele meu este Geta P şi în această sală de clasă vom petrece împreună următorii patru ani”. Şi acum parcă mai aud aceste cuvinte, pe care le-aţi rostit în prima zi de şcoală din clasa întâi. Chiar dacă am fost peste 40 de elevi, aţi ştiut întotdeauna cum să ne multumiţi pe toţi şi să ne trataţi în egală măsură, iar în prezent rezultatele vorbesc de la sine. Aţi reuşit să formaţi 40 de oameni, de care puteţi să fiţi mândră!Îmi aduc aminte cu drag de toate momentele petrecute împreună şi de faptul că aţi ştiut să ne fiţi atât dascăl, cât şi părinte, prieten sau confident. Întotdeauna găseam în dumneavoastră persoana şi sfatul de care aveam nevoie.O să vă mulţumesc întotdeauna pentru toate lucrurile pe care m-aţi învăţat, pentru momentele în care m-aţi susţinut, dar şi pentru cele în care mi-aţi arătat unde greşeam. Perioada petrecută la şcoala din Braşov îmi va ramâne mereu în memorie!Vă mulţumesc pentru ceea ce sunt…
Răspuns de danutfalcas
1
În dreapta sus se trece tot timpul data și locul din care scriem respectiva scrisoare. Opțional se poate trece și adresa exactă (exemplu: Aleea Nucului, nr. 6).
Formula de apel: trebuie să fie scurtă și să fie în funcție de destinatarul scrisorii (cel ce primește scrisoarea). Aceasta se scrie pe mijlocul paginii, dar de multe ori se poate scrie și de la capăt, fără alineat, caz în care se va lăsa un spațiu liber ca să delimiteze formula de apel de corpul scrisorii. Aceasta poate fi: „Dragă Mihai,” sau „Domnule/Doamnă Director”. A se reține! În formula de apel a scrisorii se scrie tot timpul cu literă mare funcția destinatarului, deci o să avem: „Domnul Director/Manager/Recruiter/Inginer/Profesor/Doctor”. De asemenea, OBLIGATORIU, după formula de apel vom pune virgulă (,).
Formula de încheiere: se plasează spre dreapta, tot timpul cu virgulă după și depinde de destinatarul scrisorii. Dacă este vorba de cineva cu care ai o relație amicală, aceasta poate fi ceva de genul „Cu prietenie,” sau „Al tău,” sau pur și simplu te semnezi: „Andrei”.
Tonul și cuvintele folosite în scrisoare trebuie tot timpul să aibă în vedere cui adresăm scrisoarea. De exemplu nu poți spune Decanului în încheiere: „Gros bisous,” adică „mulți pupici”, ci această formulă se potrivește mai degrabă cînd scrii unui prieten sau unei prietene.

Eu m-am bazat pe prieteni dar tu te bazezi pe profesori si skimbi unele cuvinte...sper ca de aceasta scrisoare ai avut invedere !!!



Alte întrebări interesante