Limba română, întrebare adresată de elenaeli, 9 ani în urmă

Cum se analizeaza un adjectiv in clasa a4a??????va rog frumos urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
16

Reținem că adjectivul se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl determină (din clasa a V-a vom afla că se acordă și în caz):

  • fată (feminin/singular) veselă (feminin/singular);

  • fete (feminin/plural) vesele (feminin/plural);

  • baiat (masculin/singular) vesel (masculin/singular);

  • băieți (masculin/plural) veseli (masculin/plural);

Observăm că adjectivul poate avea două terminații (veselă (feminin)/vesel (masculin) și patru forme flexionare (vesel/veselă vesele/veseli).

__________

MODEL DE ANALIZĂ COMPLETĂ (selectați doar ce ați studiat)

Își ridica în aer botul mare și puternic și cu o sclipire veselă în ochișorii calzi saluta cu palma la tâmplă.

  • mare - adjectiv propriu-zis, cu o terminație (fată mare/băiat mare) și două forme flexionare (fata/băiat mare - fete/băieți mari), se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat "botul" - masculin, singular, cazul acuzativ, gradul pozitiv, funcția sintactică de atribut adjectival.

*** Am scris cu litere îngroșate ceea ce am considerat că studiați în clasa a patra. Puteți adăuga sau scoate din analiza ceea ce trebuie, conform lecțiilor studiate.

  • puternic - adjectiv propriu zis, cu două terminații și patru forme flexionare se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat "botul" - masculin, singular, cazul acuzativ, gradul pozitiv, funcția sintactică de atribut adjectival.

  • veselă - adjectiv propriu-zis, cu două terminații și patru forme flexionare se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat "sclipire" - feminin, singular, cazul acuzativ, gradul pozitiv, funcția sintactică de atribut adjectival.

  • calzi - adjectiv propriu-zis, cu două terminații și patru forme flexionare se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat "ochișorii" - masculin, plural, cazul acuzativ, gradul pozitiv, funcția sintactică de atribut adjectival.

_______

Alte detalii la temă: "Ce este adjectivul?"

https://brainly.ro/tema/1973406

Alte întrebări interesante