Geografie, întrebare adresată de EfimSaranceanu, 9 ani în urmă

cum se calculeaza in grade desfasurarea unui continent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
6

Desfasurarea unui continent in grade se calculeaza cu ajutorul hartilor si/ sau  a altor materiale informative - enciclopedii, baze de date..

Utilizand o harta buna,  vom incerca identificarea punctelor extreme, ( nord - sud sau est - vest). Dupa identificare, notam valorile de latitudine ( Nord - sud ) sau longitudine ( est - vest) si facem diferenta acestor valori.

Trebuie sa stim ca latitudinea unui punct aflat la nord de Ecuator se noteaza cu " + " sau cu N, iar un punct aflat la sud de Ecuator se noteaza cu " - " (minus) sau cu S.

De exemplu, desfasurarea Nord - Sud a Africii.

Cel mai nordic punct este Ras Ben Sekka - aflat in Tunisia. In functie de precizia hartii, aflam ca se afla la latitudinea de 37° 21'  (  in general, pe o harta obisnuita vom putea identifica latitudinea de 37 ° )

Cel mai sudic punct al Africii se numeste Capul Acelor, si se afla la o latitudine sudica de 34° 49' ≈ 35° , in Africa de Sud.

Observam - privind harta - ca cele doua puncte extreme ale continentului african sunt aproximativ simetrice fata de paralela de 0° = Ecuator.

De la punctul cel mai nordic pana la punctul cel mai sudic se pot masura

37° - (- 35°) = 37° + 35°  = 72°

Putem spune ca pe directia Nord - Sud, Africa se intinde pe aproximativ 72°

Alte întrebări interesante