Cum se determina grupa la chimie,cu electronii,nivelurile etc. ca nu stiu (fara tabel pls)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Cu ajutorul configuratiei electronice.
Explicație:
Pentru a determina grupa unui element trebuie facuta configuratia lui electronica, stindu-se Z-ul lui.
Daca nu stii sa faci configuratia electronica, ai urmatoarele straturi cu urmatoarele orbitale:
1 - s
2 - s, p
3 - s, p, d
4 - s, p, d, f
5 - s, p, d, f
mai departe tot s p d f sunt :)
Fiecare orbital admite un numar maxim de electroni:
s - 2 electroni
p - 6 electroni
d - 10 electroni
f - 14 electroni
Iar orbitalii se completeaza in urmatoare ordine:
1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4d 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p 7s 5f 6d...
De exemplu, daca avem Z = 20, configuratia va fi:
Daca se completeaza orbitalul s, elementele vor fi din grupele principale I si II, dupa cati electroni sunt pe stratul s (in cazul nostru, elementul e din grupa a II a principala)
Daca se completeaza orbitalul p, elementele vor fi din grupele principale III-VIII, dupa cati electroni sunt in orbitalul p (practic, se mai aduna 2, deoarece grupele I si II sunt rezervate pentru orbitalul s). Ca exemplu, daca avem la final 3p5, atunci elementul va fi din grupa (5+2) VII principala.
Pentru orbitalul d se complica putin treaba, deoarece se intra in grupele secundare, unde numerotatia e putin mai ciudata. Dupa numarul de electroni in orbitalul d, ai grupele secundare 3, 4, 5, 6, 7, 8, 8, 8, 1 ,2 (notate IIIB, IVB, VB, VIB, VIIB, VIIIB, VIIIB, VIIIB, IB, IIB). Configuratia pentru elementul cu Z = 22 este , care corespunde grupei secundare VIB.
Daca orbitalul f este in completare, elementul este clasificat drept o lantanida (perioada 6) sau o actinida (perioada 7). Probabil ca nu vei intalni la clasa vreun element de acest fel.
Daca vrei sa aflii perioada, cauti care este cel mai mare numar de strat din configuratia electronica. Pentru Z = 20 si Z = 22, incepem stratul 4, asadar suntem in perioada 4.
Mai exista si o clasificare de "bloc s", "bloc p", "bloc d" si "bloc f", care reprezinta elementele care au in curs de completare ultimul orbital s, p, d, respectiv f.
P.S. grupele principale se mai noteaza IA, IIA, IIIA, IVA, VA, VIA, VIIA si VIIIA
P.S. mai exista o clasificare pe grupe, fara grupe principale sau secundare, astfel:
1 (IA), 2(IIA), 3(IIIB), 4(IVB), 5(VB), 6(VIB), 7(VIIB), 8(VIIIB), 9(VIIIB), 10(VIIIB), 11(IB), 12(IIB), 13( IIIA), 14(IVA), 15(VA), 16(VIA), 17(VIIA) si 18(VIIIA)