Fizică, întrebare adresată de Asterixul1, 9 ani în urmă

cum se explica electrizarea prin influență ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Simonic1
7
Pentru a explica modul in care se realizeaza electrizarea prin influenta a corpurilor conductoare, vom analiza experimentul 4propus anterior.

- Apropiind sfera electrizata pozitiv de vergeaua metalica, electronii de valenta, ce se pot deplasa liber pe intreaga intindere a acesteia, vor fi atrasi de sfera electrizata. Sarcina electrica totala a vergelei ramane in continuare nula, dar s-a produs o modificare a distributiei de sarcina.

- Apropiind o bagheta de sticla electrizata, pe rand, de fiecare dintre perechile de pendule fixate la cele doua capete ale vergelei, poate fi pusa in evidenta separarea de sarcina produsa sub influenta sferei electrizate, pendulele dinspre sfera fiind atrase de bagheta, iar cele din capatul opus fiind respinse de aceasta.

- Atunci cand se realizeaza o priza la pamant, chiar prin intermediul corpului experimentatorului (atingand vergeaua cu un deget), apare un transport de electroni dirijat spre vergeaua. Ridicand degetul, in prezenta sferei, si indepartand apoi corpul electrizat, vergeaua ramane cu un exces de sarcina negativa (un exces de electroni), nemaiputand avea loc scurgerii de sarcina spre pamant. Astfel a fost realizata electrizarea prin influenta a conductorului.

Alte întrebări interesante