Cum se explica succesul economic al Japoniei? URGENT. DAU COROANA
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
6
A fost o problemă de cultură. În Japonia există o societate foarte disciplinată, cu o etică puternică şi o tradiţie în a coopera. În plus, are o economie capitalistă bazată pe o piaţa liberă. Nicio ţară industrializată din lume nu are un sector public atât de restrâns şi un guvern mai pro-afaceri decât aceasta. Într-o mare măsură, deciziile firmelor au produs acest miracol. Miracolul economic japonez este un fenomen și pentru că a avut loc într-un interval de timp record. Pe lângă investițiile Statelor Unite, economia fost stimulată în bună măsură prin intervenţionismul guvernului japonez.Transformarea Japoniei în perioada postbelică dintr-o ţară cu o economie ruinată şi bulversată de conflagraţia mondială, în a doua putere economică după Statele Unite, a fost apreciată ca fiind un miracol economic şi un fenomen istoric.
Au existat mai multe cauze care nu au permis dezvoltarea Japonieiînainte de a doua jumătate a secolului XX. În primul rând, este vorba de izolarea insulelor japoneze (până în 1868) care a creat și o barieră psihologică între civilizaţia japoneză şi cea europeană. În al doilea rând, de vină a fost politica externă agresivă, promovată de guvernul japonez în perioada dintre cele două războaie mondiale. Și în al treilea rând a fost poziția Japoniei, la o distanţă foarte mare de centrele comerciale dezvoltate, ceea ce a făcut ca transportarea mărfurilor şi a materiei prime să fie nerentabile. În opinia unor specialişti americani, Japonia a avut parte de trei miracole economice:
- Primul miracol japonez a fost identificat în perioada Restauraţiei Meiji, 1868-1945, când de la o societate de tip feudal, bazată pe agricultură, japonezii şi-au propus industrializarea şi făurirea unui stat cu administraţie socială, politică şi economică modernă. În perioada Meiji s-a realizat reforma agrară, au fost abolite drepturile samurailor și s-au înființat parlamentul şi monarhia constituţională, serviciul militar obligatoriu, învățământul general obligatoriu.
· forța de muncă ieftină;
· liberalizarea concurenţei;
· susţinerea de către stat a industriei;
· legătura strânsă între banca centrală şi întreprinderi;
· preocuparea majoră pentru educaţie;
· băncile comerciale industriale;
· resursele financiare îndreptate preponderent către firmele mari;
· practicarea unor dobânzi mici în raport cu alte state dezvoltate;
· restricţiile privind liberalizarea comerţului şi accesul capitalului străin;
· expansiunea exporturilor prin practicarea unei rate de schimb unică a yenului faţă de dolar.
De asemenea, japonezii au adoptat cele mai avansate tehnologii industriale din lume. Au fost experţi în a îmbunătăţi şi apoi comercializa ceea ce importau. Importând tehnologie, ei n-au mai obligaţi să o dezvolte pe cont propriu şi, până recent, Japonia a acordat o parte foarte mică din venitul ei pentru cercetare şi dezvoltare. Dependentă din punct de vedere tehnologic şi săracă în resurse, Japonia a înregistrat numeroase succese în urma preluării unor tehnologii din Vest.
Rolul guvernului în economia Japoniei este diferit de cel din Statele Unite.
restaurante și în orice spații închise. Prin această măsură, se respectă dreptul la intimitate și liniște al celorlalți din aceea încăpere.
Poporul japonez este unul dintre cele mai bogate și civilizate din lume. Familiile japoneze nu angajează femei de serviciu sau pentru curățenie în casă. De acesta răspund părinții și copiii din familie.
În școlile japoneze nu există examene până în clasa a 3-a. Scopul educației japoneze este de a dezvolta personalitatea și gândirea copiilor, prin conștientizarea faptelor și a regulilor de bază ale vieții, și nu memorarea și redarea automată a celor învățate.
În restaurante, bufete, terase, japonezii mănâncă sănătos alimente de calitate și doar în cantitatea necesară, pentru a nu arunca și face risipă... Așa, arată respect față de hrană, resursa vieții umane.
Întârzierea anuală în medie a unui tren japonez este de 7 secunde. Japonezii au un mare respect față de timpul celorlalți; din acest motiv, sunt preciși și punctuali la secundă!
După pauza de masă, copiii școlari se spală obligatoriu pe dinți. De la vârste fragede, au grijă de sănătatea și igiena dentară. Pauza pentru masa de prânz a școlarilor și a studenților este de minimum 30 de minute, pentru a se asigura o bună și corectă digestie a alimentelor.
Când sunt întrebați în legătură cu acest program școlar, japonezii răspund:
- Această nouă generație, astfel educată și formată, reprezintă viitorul Japoniei...
Autostradă japoneză refăcută în 4 zile
Gaby2002:
Mersi
Alte întrebări interesante
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Studii sociale,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă