Matematică, întrebare adresată de username100011, 8 ani în urmă

Cum se face limita de pe ramura de sus?​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marinalemandroi
1

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

\lim_{x \to \inft1} \frac{\sqrt[3]{x} -1 }{x-1} =\frac{0}{0}

cautam sa simplificam pentru ca in acest moment avem caz nedeterminat

folosim formula a³-b³=(a-b)(a²+ab+b²)

x-1=(∛x)³-1³=(∛x-1)(∛x²+∛x+1)

si inlocuim in limita

\lim_{x \to \inft1} \frac{\sqrt[3]{x} -1 }{x-1} =\lim_{x \to \inft1} \frac{\sqrt[3]{x} -1 }{(\sqrt[3]{x}-1)(\sqrt[3]{x^2}+\sqrt[3]{x} +1)  }=\lim_{x \to \inft1} \frac{1 }{(\sqrt[3]{x^2}+\sqrt[3]{x} +1)  }=\frac{1}{3}

Anexe:

username100011: nu tinde la infinit, tinde la 0, deoarece punctul de acumulare este x0=0 si trebuie facuta limita laterala! Dar pe mine ma interesa descompunerea, la restul ma descurc, multumesc!
marinalemandroi: si unde ai vazut tu ca tinde la infinit?
marinalemandroi: si trebuie sa tinda catre 1, nu catre 0, punctul e x0=1
username100011: scuze, ai dreptate, nu am vrut sa zic 0, am vrut sa zic unu, dar la formula pe care ai scris-o tu imi apare ceva ciudat, x->infinit/1 si nu stiu ce inseamna, de aia am spus!
marinalemandroi: pai, ca sa vezi corect, fiind folosit scriere in latex, trebuie sa vizualizezi ori dupa laptop ori din internet, nu din aplicatie.
username100011: am inteles, multumesc frumos, zi buna!
marinalemandroi: cu drag!
marinalemandroi: am atasat print screen ca sa vezi exact formula.
Alte întrebări interesante