Limba română, întrebare adresată de adinutzabombonica, 9 ani în urmă

cum se face o argumentare cu in opinia mea?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
14

Salut!

______

Planul argumentării opiniei (genul liric/epic)

Fiind o operă lirică/epică, textul ... (titlul), de ... (autorul), prezintă  

a). confesiunea eului poetic subiectiv, care îşi exprimă sentimentul dominant de ... (numeşte sentimentul), provocat de... (explică sentimentul), tema textului fiind ... (numeşte tema/temele, de exemplu, natura concretizată într-un peisaj de ... (anotimpul), descris din perspectiva eului contemplativ cu ajutorul procedeelor expresivităţii artistice, atmosfera dominantă fiind de ... (trăsături ale acesteia);

b). o experienţă de viaţă a unui personaj/situaţia în care personajul ... (se enunţă ideea principală a textului), iar tema care se evidenţiază este... (se numeşte tema – de exemplu, copilăria, iubirea, moartea, cunoaşterea, devenirea, timpul, familia, mediul social, relaţiile dintre clase sociale, lupta dintre bine şi rău etc.)

În opinia mea, mesajul pe care îl transmite textul citat se referă la faptul că ... (se enunţă mesajul textului, care este reprezentat de ideea sau semnificaţiile generale ce se transmit la receptor în legătură cu tema textului, de exemplu, dacă tema este natura, iubirea sau timpul, ce înţelege receptorul în legătură cu acestea? Răspunsul este mesajul: natura este considerată un spaţiu compensatoriu, unde fiinţa umană se reintegrează spiritual în armonia universală, sau iubirea este o modalitate prin care omul se detaşează de timpul limitat şi pătrunde în eternitate, sau omul este mereu angajat în experienţe de cunoaştere, a sinelui şi a lumii, experienţe care îi modelează caracterul şi îi definesc personalitatea – sunt posibile variante de formulare a unui mesaj prin raportare la tema textului dat).

Mesajul se susţine cu ajutorul unor elemente ale limbajului artistic, în genul liric, respectiv prin anumite situaţii în care sunt implicate personajele, în genul epic.

a). pentru poezieÎn primul rând, la nivelul figurilor de stil se remarcă anumite structuri semnificative, care contribuie la conturarea mesajului acestui text, precum comparaţia ... (exemplu din text), care sugerează ... (comentariu pe scurt) şi personificarea ... (exemplu din text), care se referă la ... (comentariu pe scurt).

În al doilea rând, la nivelul imaginilor artistice se observă elemente poetice prin care se evidenţiază mesajul textului, precum imaginea auditivă .... (exemplu din text), care exprimă ... (comentariu pe scurt), sau imaginea vizuală ... (exemplu din text), care surprinde ...(comentariu pe scurt).  

b) pentru prozăÎn primul rând, un element semnificativ care evidenţiază mesajul textului este reprezentat de situaţia în care ... (exemplu – o faptă semnificativă a personajului sau un eveniment care ilustrează ideea ce constituie mesajului, ca de exemplu, nunta protagoniştilor, în basm, sau o experienţă pe care o trăieşte personajul). Astfel, se evidenţiază ... (comentarea pe scurt a exemplului citat).  

În al doilea rând, un alt eveniment / o altă faptă semnificativă pentru sublinierea mesajului acestui text este ... (exemplu din text), ceea ce surprinde ... (se comentează semnificaţiile exemplului dat).

Aşadar, consider că mesajul transmis de textul ... (titlul), de ... (autorul), se referă la ideea / faptul că ...(mesajul se enunţă din nou aici, incluzând eventual şi ideile de la exemplele comentate).

Alte întrebări interesante