Studii sociale, întrebare adresată de antoniecostei25, 8 ani în urmă

cum se formeaza rocile din pesteri ?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DavidCraft06
1

Răspuns:

Cele mai numeroase şi cunoscute peşteri sunt formate din calcare, prin dizolvarea acestora de către apa ce se infiltrează şi circulă prin ele.

„Formarea unei peşteri începe atunci când apa din precipitaţii îmbogăţită cu dioxid de carbon reacţionează chimic cu calcarele, dezvoltând golurile preexistente.

În timpul curgerii apei prin rocă, pe lângă disoluţie intervine şi procesul de eroziune, prin care apa încărcată cu firicele de nisip va lărgi golurile subterane. Astfel, în timpul a sute de mii sau chiar milioane de ani, s-au format peşterile de astăzi. Odată ce apa traversează masa de calcar şi pătrunde într-un gol mai mare din rocă, se schimbă conduţiile fizico-chimice ale apei (scade presiunea, creşte temperatura etc.), se eliberează dioxidul de carbon din soluţie şi astfel se depune carbonatul de calciu dizolvat. În acest mod apar formaţiunile din peşteră – speleotemele”.


antoniecostei25: iti multumessccccc
DavidCraft06: sa îți fie de folos
Răspuns de iamariusk100
0
Rocile sedimentare se împart în: clastice, chimice, biogene și o formă deosebită reziduale (produse prin alterare).
1. Rocile sedimentare clastice iau naștere prin fenomene mecanice de mărunțire a rocii inițiale. În urma acestui proces iau naștere clastele care sunt ulterior împărțite în funcție de dimensiunile clastelor. Acestea se împart la rândul lor după mărimea clastelor indiferent de originea acestora în:
-lutite (argile) derivați de alterare < 39 um
-siltite particule cu dimensiuni între 39-63 um
-arenite (nisipuri) cu dimensiuni până la 2 mm
-pietriș
-grohotiș.

Diverși autori prezintă limite dimensionale diverse ale acestor clase, însă dimensiunile prezentate mai sus sunt larg acceptate în sedimentologie (sedimentologie = știința sedimentelor și a rocilor sedimentare).
Alte întrebări interesante