Franceza, întrebare adresată de R0by27, 8 ani în urmă

Cum va arăta lumea peste 20 de ani?
Compunere in franceza

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionutfotbal123456789
3

Explicație:

Într-o seară friguroasă de iarnă, prietenul meu Justin Capră a ales să plece din căldura atelierului său spre un univers al inventatorilor, unde cu siguranţă îşi va întâlni magistrul, pe superbul nebun Henri Coandă.

Nu-i voi face lui Justin panegiricul, voi spune doar că de la Justin vom păstra, în memoria mass media (sute de articole, interviuri, reportaje) şi în inima mea momente pe care paginile revistei noastre şi emisiunile Radio-TV la care lucrez le vor scoate atunci când se va simţi nevoia socială de poveşti despre un şurubar de geniu cum a fost inginerul Justin Capră.

Un singur lucru mai adaug: un mic „muzeu Justin Capră” şi-ar putea găsi locul în cadrul Casei Memoriale „Henri Coandă” din Bucureşti, atunci când clădirea lăsată moştenire de familia Coandă Academiei Române (imobil rătăcit printr-o tentativă de furt dar, slavă Dumnezeului Inventatorilor, recuperată de la tâlhari) va fi trasformată de Forumul Nemuritorilor în muzeul pe care iubitorii de ştiinţă români îl binemerită.

Fac, acum, un salt pe care îl consider o continuare a discuţiilor pe care adesea le-am avut cu marele meu prieten: Cum va fi lumea, peste douăzeci de ani, în viziunea mea şi a personajului neconvenţional Justin Capră?

8.300.000.000

Pornesc povestea din viitor cu un site al ONU, www.worldometers.info, pe care mă înverşunez să-l fac cunoscut tuturor concetăţenilor noştri. În momentul în care condeiul meu aleargă pe hârtie, pe Terra se află 7.296.238.500 de reprezentanţi ai speciei Sapiens sapiens, la fiecare două secunde adăugându-ni-se cinci noi coplanetari.

În consecinţă, în anul 2035, pe Pământ vor mişuna circa 8,3 miliarde de Sapienşi, 9,4 miliarde – în 2050, vârful demografic anunţându-se a fi 2075, când urmaşii noştri vor fi în număr de 14 miliarde, locuitori mai ales ai mediului urban.

Energia

Revin la anul 2035, ziua-de-mâine, şi iau în consideraţie, pe-repede-înainte, doi parametri, energia şi hrana. Ştim că, urmare a diminuării drastice a consumului de energie al „civilizaţiei IT” din Era Antropogenă, hidrocarburile vor constitui doar 27% din consumul planetar de combustibil, deşi nevoia de energie va fi crescut până în 2035 cu 40%!

De bază vor fi centralele nucleare de fisiune şi tehnologiile energetice neconvenţionale: Soare – vezi Proiectul DESERTEC, de exploatare a energiei solare în deşerturi –, centralele bio şi cele ale tehnologiei „Plant–e” – care au şi virtuţi ecologice, de curăţire şi exploatare a deşeurilor din oraşe –, viitoarea centrală de fuziune ITER, de la Cadarache va fi pe atunci operaţională, furnizând „energie curată” prin combinarea deuteriului cu tritiul –, iar centralele geotermale, aşa cum sunt cele din Islanda, vor fi pe Terra din ce în ce mai numeroase.

Hrana

Cea mai mare ruşine a societăţii umane de astăzi este foametea. „Ceasul ONU” ne arată că în anul 2015 suferă de foame peste 880 de milioane de pământeni. Bill Gates afirmă, însă, că în 2035 pe Terra nu vor mai exista ţări sărace. PIB-ul pe cap de locuitor terran va fi 1.035 de dolari americani, calculează Gates, ceea ce va elimina foamea şi va asigura necesarul pentru îmbrăcăminte, educaţie și sănătate.

Asigurarea hranei va trece prin mai multe etape: lumea Asiei va dori o vreme să imite dezmăţul consumerist al Occidentului – deja o face! –, dar educaţia pentru sănătate va convinge pe mulţi dintre locuitorii Terrei 2035 că o dietă raţională înseamnă o viaţă mai lungă şi mai puţine cheltuieli pentru întreţinerea sănătăţii, aşa că miliarde de oameni vor renunţa la lăcomie.

Pentru rotunjirea temei, iată câteva date din destrăbălarea gastronomică a vremurilor noastre: consumul mondial de carne a crescut de la 78 milioane tone în 1963 la 308 milioane tone în 2014 (nord-americanii consumă, fiecare, câte 122 kg carne anual, europenii câte 80 kg, chinezii, deocamdată, doar 58 kg); industria cărnii ocupă un sfert din suprafaţa agrară a planetei şi „furnizează” 28% din emisiile toxice ale atmosferei, un fel de „lanţ trofic” indicând că pentru un kilogram de carne de vită se consumă 10 kilograme de hrană, pentru 1 kg carne de porc – 5 kg hrană, pentru 1 kg carne de pui – 2,5 kg hrană, iar pentru un kilogram de insecte (în Africa, Asia de Est, dar există şi tendinţe globalizatoare) –

Alte întrebări interesante