Cum vede un pescar un pește aflat în apă: mai sus sau mai jos decât este în realitate? Justificați răspunsul.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Noi vedem cu creierul, cu aria optica .. Imaginea formata pe retina ajunge la creier si acolo este descifrata. In realitate, imaginea primita de creier este inversata, centrul optic o "răstoarnă" si ne ajuta sa înțelegem unde e "sus " si unde e "jos" fără sa ne dam seama. Ce nu poate creierul sa facă este sa aprecieze traiectoria reala a luminii. El pleacă de la ideea fixa ca lumina se propaga de-a lungul unei linii drepte. Așa ca, atunci când lumina se deplasează pe traseul unei linii frânte sau curbe, creierul e convins ca raza de lumina e dreapta, el nu poate înțelege ca lumina vine "de dupa colț".
Pescarul - chiar daca știe bine fizica - va avea impresia ca pestele e " mai sus" decât poziția lui reala si, in încercarea de a-l prinde cu mana, va eșua.
[ cu negru e desenat pestele real, cu portocaliu, ce vede pescarul . ]
Razele de lumina ce pleacă de la peste vor merge in linie dreapta pana la suprafața apei. De acolo, datorita refracției, se vor depărta de Normala. Ochiul observatorului - pescarul, vede aceasta raza " finala" si mintea lui crede ca pestele se afla la celalalt capat al razei, el nu poate vedea lumina din " profil" pentru a sesiza unghiul facut la iesirea din apa. El are impresia ca se afla in fata lui pe o traiectorie dreapta.