Studii sociale, întrebare adresată de Кассиопея2006, 8 ani în urmă

Cum vei proceda in cazul unui incendiu. Ed civică

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bompres
1
Incendiul este o intindere de foc cu efecte distructive asupra spatiului afectat si cu implicatii de risc asupra vietii . incendiul are diferite cauze cum ar fi : neglijenta umana , deficiente la instalatia electrica , rea-intentie,cataclism natural , etc.
Ca si actiuni de implicare in faza de incendiu , trebuie sa avem in vedere urmatoare :
a) in primul rand trebuie sa ne asiguram ca ne aflam in siguranta si ca nu ne expunem riscului . In situatia in care ne aflam in interiorul zonei de incendiu , trebuie sa incercam sa fugim din zona cat mai repede
b) prima actiune in acest sens este Alarmarea ! Trebuie sa sunam imediat la 112 , sau sa incercam sa informam prin voce cat mai multe persoane.
c) Trebuie sa avem in vedere elementele de risc urmator . Pe langa focul in sine , mai exista si alte riscuri cum ar fi : Fumul care poate contine multe tipuri de substante toxice arse cu efecte periculoase pentru cei ce asista la incendiu. Din aceste considerente pompierii sunt dotati cu masti si aparate de respirat in coditii speciale .Alte pericole sunt : pericolul de explozie ,pericolul de electrocutare , pericolul de prabusire a structurii de constructie a zonei afectate .
Este de recomandat ca in aceste situatii sa intervenim acolo unde este posibil in degajarea zonelor cu persoane ,, in ajutorarea persoanelor afecate de incendiu . Aceste actiuni pot incepe imediat si pot continua si in cazul in care organele de interventie , gen SMURD ,POLITIE ,POMPIERI , AMBULANTA SUNT in dispozitivele de interventie.In unele situatii populatia , vecinii , persoanele cu bun simt civic intervin imediat  la transportul de apa , acolo unde incendiul este stins cu apa .Exista si situatii unde incendiile apar ca o consecinta a scurgerilor de gaze sau din cauze electrice . Acest tip de incendii se sting de personal specializat cu substante speciale , adica spume ,pulberi speciale , gaze inerte sau dioxid de carbon. Un lucru de care trebuie sa tina cont orice persoana  implicata sau aflata in zona de incendiu este violenta flacarii si implicit dimensiunile focului .De asemenea trebuie sa se tina cont de de proportia de afectare , adica de cat de arsa si cad de afectata este zona sau cladirea respectiva.
Ca o concluzie finala , in cazul in care suntem implicati in un incendiu , trebuie sa : ne ferim si protejam pe cat posibil , sa informam seviciile specializate si alte persoane ce pot reprezenta un potentia ajutor, sa evaluam celelalte prericole ce pot aparea , sa ajutam organele spacializate acolo unde ne este permis, sa avem initiativa generala si sa incercam sa facem apel la calm.,.Ca si atitudine personala , trebuie sa fim calmi ,organizati ,prudenti ,energici si altruisti . De asemenea este util sa ne informam asupra unor reguli generale de interventie , preventie , instruire , pregatire si prim-ajutor in caz de incendiu , acest tip de instruire/pregatire/informare are ca scop , pe de o parte , apararea propriei persoane in caz de incendiu , iar pe de alta parte , o pregatire eficienta in scopul acordarii unui ajutor eficient celor din jur .
Alte întrebări interesante