Biologie, întrebare adresată de Ehe11, 8 ani în urmă



Cunoscând durata unui ciclu cardiac şi a componentelor sale la om, să se calculeze, pentru un interval de o oră, durata totală a activităţii atriilor, durata totală a activităţii ventriculelor şi timpul cât inima se află în repaus general.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreealaw
6
Ciclul cardiac de repaus este=0,8 secunde
Acest lucru deriva din faptul ca ciclul cardiac este raport invers proportional cu frecventa cardiaca de repaus care este de 75 batai/min.
Deci, un ciclu cardiac va fi 60secunde/75 batai=0,8
Orice ciclu cardiac este format dintr-o sistola si o diastola.
Sistola atriala=0,1 secunde
In timpul sistolei atriale valvele atrioventriculare se deschid pentru ca ventriculele sa fie pline cu sange. In acest interval de timp presiunea din atrii creste foarte mult. Dupa ce s-au deschis valvele atrioventriculare, atriul intra in diastola(adica se relaxeaza).
Diastola atriala=0,7 secunde
Sistola ventriculara=0,3 secunde
Sistola ventriculara incepe simultan cu diastola atriala. Sistola ventriculara incepe in momentul inchiderii valvelor atrioventriculare(pentru ca nu ii permite sangelui sa se intoarca inapoi in atrii) si se termina in momentul deschiderii valvelor semilunare. Ei bine, sistola ventriculara are 2 faze: faza de contractie izovolumetrica si faza de ejectie.
In faza de contractie izovolumetrica ventriculele se umplu cu sange, presiunea din ventricule creste foarte mult, devine superioara celei din arterele mari(Aorta si arterele pulmonare care formeaza trunchiul pulmonar) si ventriculul se contracta ca o cavitate inchisa(adica nu se duce peste tot pe unde apuca) asupra unui lichid incompresibil. Deoarece presiunea este foarte mare, valvele semilunare se deschid iar sangele va fi ejectat din ventricule in arterele mari(aceasta reprezinta faza de ejectie).
Diastola ventriculara=0,5 secunde
Dupa ce sangele iese din ventricule, ele incep sa se relaxeze, presiunea sangelui din ventricule incepe sa devina inferioara celei din artere si se inchid valvele semilunare(ca sa nu se intoarca sangele tot pe acolo).
Cat timp sangele circula prin artere, presiunea din ventricule devine inferioara si celei din atrii. 
Ceea ce inseamna ca avem o diastola generala=0,4 secunde in care atat atriile cat si ventriculele se relaxeaza si sunt pregatite sa primeasca sange.
Apoi circuitul se reia. 
Alte întrebări interesante