Curiozitati despre marea neagra.
SA FIE MACAR 10 VA ROGGG
Răspunsuri la întrebare
1. De ce a fost numita marea ,,Neagră”?
Circula mai multe legende cu privire la originea numelui pe care marea cea izolata l-a primit in secolul al XV-lea.Unele fac referire la faptul ca marea este foarte periculoasa,ca in largul ei furtunile sunt foarte violente.
2. Sunt doua mări suprapuse:una vie și una moartă
După ce salinitatea mării a crescut,cele mai rezistente specii autohtone s-au menținut lângă gurile de vărsare ale fluviilor,acolo unde apa era mai dulce.
Altele nu s-au putut adapta și au murit.
3. Potopul a crescut salinitatea mării:
Apa era o salinitate relativ scăzută ,mai ales in straturile superioare.Dar la origini,Marea Neagră avea un nivel de salinitate mult mai scăzut decât in prezent.
4. Muzeul din adâncuri:
Fundul Mării Negre este considerat un loc de fosilizare extrem de interesant,pentru ca neexistând oxigen la adâncimi mai mari de 200 m ,toate epavele care au ajuns acolo de-a lungul timpului au fost perfect conservate.
5. Are rechini!:
Răpitorul ce se găsește in apele Mării Negre este cunoscut sub numele ,,câine de mare” și măsoară 1 m .
6. Ascunde specii pe cale de dispariție:
Cercetătorii din toate zonele costiere:Bulgaria,România,Rusia,Turcia și Ucraina au ajuns la concluzia ca 160 de specii de plante și animale marine și costiere sunt din ce in ce mai rare sau amenințătoare cu dispariția.
7. Bomba de hidrogen din adâncuri:
Gheorghe Mărmureanu,directorul onorific al Institutului de Fizica a Pământului,spune ca riscul ca aceste depozite de hidrogen sulfurat ce se afla in adâncuri sa producă catastrofe naturale.
8. Exista amenințarea unui tsunami!:
Exista pericolul formarii de valuri uriașe și in Marea Neagră.
Un astfel de fenomen s-a produs in 1901,in zona Mangalia:,,Cutremurul a fost in Martie 1901 in zona Șabla,a avut 7,2 grade pe scara Richter.
9. Fertilă pentru alge:
•De ce pe teritoriul românesc sunt mai multe alge decât pe țărmul vecinilor bulgari?
In zona țării noastre, algele anuale se dezvolta foarte bine,fiindcă găsesc hrana de care au nevoie.
Litoralul nostru este mult mai apropriat de locul de vărsare a Dunării in mare.
10. Invadata continuu de specii:
Marea Neagră este supusa încontinuu procesului invaziv.Navele ce tranzitează apele aduc cu ele și specii din alte colturi ale lumii,ce se adaptează imediat.
———————————————
Sper ca te-am ajutat! :))